Kombinácia škorice, badiánu, klinčeka a muškátového orieška je taká lákavá a voňavá, že hreje už len pomyslenie na nápoj či dezert s týmito typickými zimnými koreninami. Veru nie náhodou nájdete všetko spomínané korenie vo varenom víne, punči a zimných koláčikoch. Ale hodia sa i do bežných jedál. Neviete ich používať? Kupujete rôzne zmesi korenín s lákavými názvami a potom neviete čo s nimi?  Nevonia vám zvolená kombinácia zmesi korenín? Môže byť, že vám nesedí iba jedno z nich… Aj preto je fajn používať jednozložkové korenie a naučiť sa robiť zmesi.

Korenie pre zimu – základná zimná sada:

Škorica, klinček, badián, rasca, tymian (dúška tymianová), majorán, cesnak, čierne korenie, nové korenie a borievky.

Ako korenie používať?

Do detského punču:

korenie smoothie
Zimné smoothie a teplé mliečne nápoje na zohriatie

K nápoju z ovocného čaju a brusnicového, jablkového či pomarančového džúsu pridajte na porciu 1 klinček a malý kúsok škorice. Samozrejme veľa kúskov ovocia napr. jablká a všetky druhy citrusov.

Do dospeláckeho punču:

K nápoju z ovocného čaju, ovocného džúsu a červeného vína pridajte na porciu 2 klinčeky, kúsok badiánu, kúsok škorice a 2 guľôčky nového korenia.

Do vareného vína:

Na porciu bieleho či červeného vína sa určite hodí klinček a škorica.

Do grogu:

K nápoju z tmavého rumu, citrónovej šťavy, vody a cukru pridajte na porciu tyčinku škorice a plátok pomaranča.

Do gulášov a ragú:

korenie ragú
Hovädzie mäso po burgundsky

V zimnom období môžete do týchto dlho varených sýtych jedál z tmavého mäsa pridať okrem tradičného čierneho či farebného korenia, nového korenia a borievok aj klinček a kúsok hviezdičky badiánu. Jedlo krásne chuťovo prepoja, prevoňajú a pôsobia aj digestívne. Ak chcete ocenenie vavrínovým vencom určite nevynechajte bobkový list. Stimuluje imunitu a trávenie a pôsobí preventívne proti prechladnutiam.

Ak ste za klasickejšiu slovenskú chuť použite bobkový list, rascu a na záver veľa pretlačeného cesnaku a majoránu, ktorý je veľmi digestívny, čiže pomáha nášmu tráveniu. Intenzívne, ale nie dráždivo vonia aj tymian, ktorý v zime pomáha pri chorobách z prechladnutia. Nemusí byť však len čajík s dúšky tymianovej, môžeme ho pridať aj do duseného mäsa.

Do pečeného mäsa:

V nadchádzajúcom sviatočnom období sa mnohé gazdinky predvedú i v pečení mäsa. Ak budete podávať pečené bravčové s knedľou a kapustou, doporučujeme kľudne väčšiu dávku rasce a cesnaku.  Cesnak je dobrý pre chuť a pre zdravie. Rasca pôsobí proti nafukovaniu, čo sa pri kombinácii mäsa, knedle a kapusty určite hodí.

korenie pečená kačica
Tradičná jesenná pečená kačica

Do pečenej kačky:

K kačici možete do pekáča pridať umyté prepolené pomaranče a na záver ju poliať pomarančovou šťavou, ktorá krásne skaramelizuje a dodá chrumkavý glanc. Ak tak urobíte pridajte aj klinčeky a kúsky badiánu. Voňať bude celý dom a k pomarančovej aróme sa to veľmi hodí. Takto pripravenú kačku môžete podávať aj s ryžou a poliať výpekom s pomarančovou arómou.

Okrem toho, že tieto koreniny vytvoria tú pravú predvianočnú atmosféru, látky a esenciálne oleje v nich obsiahnuté, urobia veľkú službu nášmu telu. A to práve v jesennom a zimnom období. Prekrvujú naše telo, čím ho zohrievajú. Majú mierne antibiotické, dezinfekčné a protizápalové účinky, čo oceníme najmä v čase vírusových ochorení. Tiež digestívne účinky, čo sa hodí pri Martinských, zabíjačkových a iných sýtych zimných gastronomických hojnostiach.

Foto: receptykulinarium.sk, dreamstime.com