Toto je možno niečo, čo ste naposledy ochutnali v reštaurácii na svojom steaku, alebo ako predkrm k čerstvému ​​pečivu. Pojem ochutená maslá vám ale nemusí byť tak vzdialený. Možno si ho totiž pamätáte z jedálne v materskej škôlke alebo škole. Už tu sme si predsa pochutnávali na medovom masle, nemám pravdu? Variácii môže byť nespočetne veľa, maslo nielenže napomôže roztierateľnosťou, ale častokrát surovinu pekne zjemní.

Slané ochutené maslo

Bylinkové maslo

Suroviny: 125 g masla, hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate, hrsť čerstvej nasekanej pažítky, 1 strúčik pretlačeného cesnaku, trocha soli

Parmezánovo paradajkové maslo

Suroviny: 125 g masla, 3 lyžice strúhaného parmezánu, 2 sušené paradajky (nakrájané na drobno), štipku soli a môžeme pridať trochu sušenej bazalky

Sladké ochutené maslo

Medové maslo

Suroviny: 125 g masla, 4 lyžice medu, ½ lyžičky škorice

Jahodové maslo

Suroviny: 125 g masla, 4 lyžice jahodového džemu alebo marmelády, 2 kvapky vanilkovej esencie, podľa chuti môžeme dosladiť cukrom

  • Maslo vždy pred prípravou vyberieme minimálne na ½ až 1 hodinu z chladničky. Len ak bude naozaj izbovej teploty, bude sa nám s ním dobre pracovať.
  • Suroviny na prípravu ochuteného masla môžeme v miske spojiť dôkladným premiešavaním, alebo môžeme použiť mixér, či šľahač. Potom maslo zabalíme buď do potravinárskej fólie, alebo papiera na pečenie a môžeme uložiť v chladničke. Samozrejme maslo môžeme uskladniť aj v pohári s uzatvárateľným viečkom.
  • Skladovať maslá v chladničke môžeme max týždeň, ak ich ale nestihneme spotrebovať, vždy si spotrebu môžeme predĺžiť uložením v mrazničke. V tomto prípade je maximálna doba spotreby až jeden mesiac.
  • Určite sa nebojte experimentovať, maslo je naozaj vďačný spojenec a hodí sa takmer ku všetkému, môžete použiť rôzne druhy korenia, ako napríklad kari, alebo sušené bylinky, alebo capari.
  • Môžeme si vybrať medzi slanými alebo sladkými receptami. Slané ochutené masla môžeme podávať ku grilovanému mäsu, k pečivu, k rybám, alebo dokonca na pečenú zeleninu. Sladké vám určite zachutí nielen k pečivu ale napríklad na palacinkách a francúzskom toaste.