Oblíž prst je kráľ slovenských zákuskov. Keď dezert naozaj chutí, ľudia si po ňom občas dokonca obliznú prsty. Tento zákusok je jeden z nich. Svoj názov si naozaj zaslúži. Dámy a páni predstavujeme vám stálicu na scéne slovenských zákuskov „Oblíž prst“.

Oblíž prst je kráľ slovenských zákuskov

 

 

 

  1. Ako prvé sa pustíme do prípravy cesta. Rúru si predhrejeme štandardne na 180 stupňov Celzia.
  2. Žĺtky a bielky oddelíme. K žĺtkom dáme práškový cukor a vyšľaháme, potom môžeme pridať múku, zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Dobre premiešame a nakoniec pridáme vodu.
  3. Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli sneh. Ak je hotový ručne ho opatrne zapracujeme do cesta. Hotové cesto rovnomerne vylejeme na plech vymastený tukom a vysypaný hrubou múkou, alebo strúhankou. Takto cesto pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút.
  4. Po upečení cesto necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém. V menšom hrnci si prevaríme mlieko so žĺtkami a hladkou múkou. Počas varenia neustále miešame, najlepšie šľahacou metličkou.
  5. Keď začne krém hustnúť, môžeme sporák vypnúť a krém len tak za občasného miešania nechať vychladnúť, alebo to aj urýchliť vo vodnom kúpeli. Keď krém vychladne, primiešame k nemu maslo s cukrom. Môžeme použiť šľahač. Vznikne nám krém, ktorý môžeme natrieť na upečený čokoládový korpus.
  6. Potom koláč odložíme do chladu aspoň na chvíľu stuhnúť.

Oblíž prst – sneh

  1. Nakoniec si pripravíme sneh z bielkov a štipky soli. Tentokrát, je ale dôležité sneh vyšľahať nad parou, pretože ho už nebudeme znova piecť.
  2. Keď je sneh nad parou vyšľahaný, pridáme doň 220 g cukru a znovu šľaháme do zhustnutia.
  3. Hotový sneh potom ešte natrieme na chladnúci koláč a zasypeme nastrúhanou mliečnou čokoládou, dobrú chuť.

Oblíž prst chutí, ako každý zákusok, najlepšie dobre vychladený v chladničke k šálke dobrej kávy. Veríme, že sa vám náš recept bude páčiť a počas obdobia návštev a fašiangov sa vám bude hodiť.