Novoročná sviatočná kapustnica sa v mnohých rodinách pripravuje pôstne, to znamená, že v nej absolútne absentuje mäso, klobásky či iné údeniny. Pôst totiž končí až polnočnou omšou. O to viac, si tieto rodiny doprajú na Silvestra či Nový rok. A vtedy už vo sviatočnej kapustnici mäso nesmie chýbať a musí ho byť naozaj veľa.

Novoročná kapustnica s klobáskou aj údeným mäskom

 

 

  1. Do dvoch litrov studenej osolenej a okorenenej vody s bobkovými listami a novým korením si vložíme údeniny a varíme asi hodinu. Klobásky a karé si vyberieme bokom a vývar precedíme.
  2. Na lyžici bravčovej masti si do sklovita osmažíme nasekanú cibuľu a cesnak.
  3. Pridáme narezanú kvasenú kapustu Slovenská farma, osolíme a okoreníme, pridáme červenú mletú papriku a predom (asi na hodinu) namočené sušené huby. Zalejeme vývarom. Asi po desiatich minútach pridáme nakrájané zemiaky a varíme do ich zmäknutia.
  4. Klobásu a karé si narežeme na kolieska a kocky a vrátime do polievky. Finálne dochutíme a okoreníme.