Novoročná kapustnica s klobáskou a hríbami
... novoročná, či vianočná... v každom prípade slovenská a sviatočná
Ingrediencie
Na 4 porcie:
- 1 pár klobás z mangalice BILLA premium
- Údené karé BILLA premium
- 1 vedierko kvasenej kapusty Slovenská farma (1 kg)
- Hrsť sušených húb
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 bobkové listy
- Pár guličiek nového korenia
- 1 PL červenej mletej papriky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Novoročná sviatočná kapustnica sa v mnohých rodinách pripravuje pôstne, to znamená, že v nej absolútne absentuje mäso, klobásky či iné údeniny. Pôst totiž končí až polnočnou omšou. O to viac, si tieto rodiny doprajú na Silvestra či Nový rok. A vtedy už vo sviatočnej kapustnici mäso nesmie chýbať a musí ho byť naozaj veľa.
Novoročná kapustnica s klobáskou aj údeným mäskom
- Do dvoch litrov studenej osolenej a okorenenej vody s bobkovými listami a novým korením si vložíme údeniny a varíme asi hodinu. Klobásky a karé si vyberieme bokom a vývar precedíme.
- Na lyžici bravčovej masti si do sklovita osmažíme nasekanú cibuľu a cesnak.
- Pridáme narezanú kvasenú kapustu Slovenská farma, osolíme a okoreníme, pridáme červenú mletú papriku a predom (asi na hodinu) namočené sušené huby. Zalejeme vývarom. Asi po desiatich minútach pridáme nakrájané zemiaky a varíme do ich zmäknutia.
- Klobásu a karé si narežeme na kolieska a kocky a vrátime do polievky. Finálne dochutíme a okoreníme.
Súvisiace recepty

Hráškový krém a Feta
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Zeleninová polievka s haluškami
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Polievka z medvedieho cesnaku
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 15 min

Karfiolová krémová polievka
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 15 min

Zemiakový guláš s majoránom
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 25 min