Cesto
Na zdobenie
Netradičný baranček z mrkvového cesta
Svetlana Mravcová | 261 receptov
Cesto
- 300 g polohrubej múky
- 200 g nastrúhanej mrkvy najemno
- 160 ml rastlinného oleja
- 3 vajcia
- 200 ml mlieka
- 180 g práškového cukru
- 1 lyžička kôry z citróna
- 50 g nasekaných orechov (napr. mandle, alebo lúpané pistácie)
- 50 g hrozienok
- 2 lyžičky škorice
- 1 kypriaci prášok
- štipka soli
- olej na vymazanie formy a hrubá múka na vysypanie formy
Na zdobenie
- práškový cukor
- lentilky
- farebné stuhy
Baranček z mrkvového cesta je zdravšia a predsa plnohodnotná a sladučká verzia symbolického veľkonočného koláča. Pamätám si z detstva, že sme z neho mali so súrodencami obrovskú radosť. Všetkým chutí i dnes u nás doma. Prajeme sladké veľkonočné sviatky aj vám.
Baranček z mrkvového cesta je sladká a zároveň šťavnatá verzia veľkonočného koláča
- Najskôr si rozohrejeme rúru na 175 stupňov Celzia. Oddelíme žĺtky vajec od bielok. Vo veľkej mise za pomoci šľahacieho mixéra alebo ručne vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Postupne potom primiešavame ešte mlieko, olej, múku, ktorú sme najskôr zmiešali s práškom do pečiva, škoricou, mrkvou, citrónovou kôrou, orechmi nasekanými na menšie kúsky a hrozienkami.
- Zvlášť si ešte v inej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli. Sneh musí byť naozaj tuhý. Ručne potom sneh z bielkov primiešame do cesta.
- Ďalej si formu na baránka vymastíme olejom a vysypeme hrubou múkou. Cesto do formy nalejeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 40 až 45 minút.
- Po upečení baránka vyberieme z rúry. Mal by byť na povrchu pekne zlatistý. Prípadne môžeme skúsiť test špajdľou. Po zapichnutí a vybratí špajdle by nemalo na paličke zostať žiadne cesto.
- Necháme ho ešte malú chvíľu vychladnúť na podložke a potom ešte vlažného vyklopíme na tácku.
- Keď vychladne, ozdobíme ho práškovým cukrom, stuhou okolo krku a lentilkami namiesto očí.
- Na tácke ho ešte obložíme bylinkami, umelou trávou, alebo veľkonočnými dekoráciami. Dobrú chuť!