Nepečený smotanový dezert nám príde na chuť obzvlášť v lete. Ovocie môžeme meniť podľa toho, na čo dostaneme chuť v obchode, alebo čo nám práve zreje v záhrade.

Nepečený studený smotanový dezert s kyslastými černicami je ten pravý letný zážitok

  1. Sušienky za pomoci kuchynského mixéra pomixujeme najemno. Ak nemôžeme použiť mixér, vložíme ich do tesniaceho sáčku a pobúchame tĺčikom na mäso. Z rozdrvených sušienok odoberieme 2 polievkové lyžice, ktoré použijeme na vrch dezertu.
  2. Tortovú hranatú formu s rozmermi 21 x 21 cm vystelieme papierom na pečenie. Dno postačí.
  3. Väčšiu časť sušienok zmiešame v miske s rozpusteným maslom. Keď je zmes dobre premiešaná, rovnomerne ju rozprestrieme na dno formy na papier na pečenie. Prvú vrstvu môžeme dať na chvíľu vychladiť do chladničky a zatiaľ si pripravíme krém.
  4. V malom hrnci zmiešame mlieko, cukor a 3 žĺtky. Hrniec dáme na mierny oheň a za pomocou metličky za stáleho miešania zmes privedieme k varu a zároveň tiež krém začne hustnúť a zväčšovať objem. V tú chvíľu sporák vypneme a necháme za občasného miešania odpočinúť asi 20 minút.
  5. Keď zmes trochu vychladne, v malej miske si rozpustíme vo vode plátky želatíny. Želatína behom niekoľkých minút napučí. V tú chvíľu želatínu pridáme do trochu teplej tekutiny a poriadne prešľaháme metličkou. Želatína sa rozpustí. Všetko necháme úplne vychladnúť, občas premiešame.
  6. Zatiaľ si smotanu vyšľaháme v nadýchanú šľahačku. Keď je šľahačka hotová, primiešajte ju pomaly do zmesi so želatínou.
  7. Na prvú vrstvu vo forme poukladáme černice. Prelejeme ich krémom so želatínou. Navrch ručne rozdrobíme ešte trochu nadrvených sušienok, ktoré sme si odložili na začiatku. Pri podávaní môžeme použiť ešte trochu čerstvých černíc. Dobrú chuť !