Nepečený jablkový koláč so zlatým klasom
... slovenská klasika z jabĺk a zlatého klasu...
Ingrediencie
Suroviny na 26 -28 cm formu:
- 1 kg jabĺk (už ošúpaných a bez jadrovníkov) (hľadajte v letáku BILLA)
- 200 ml vody
- 5-7 lyžíc trstinového cukru (podľa chuti)
- 1 vanilkový cukor
- Šťava z 1/2 citróna
- 2 klinčeky
- 1 lyžička mletej škorice (alebo 1 ks celej)
- 2 vanilkové pudingy alebo Zlaté klasy
- 400 ml vody
- 2 balenia detských piškót

Nepečený jablkový koláč s pudingom zlatý klas je ideálny, ak máte ešte v komore jablká, ktoré už nikoho nelákajú. Dajte im šancu a schovajte ich do koláča. V tejto nepečenej torte sa jabĺčka premenia na elegantný zákusok.
Nepečený jablkový koláč je elegantný a obľúbený zákusok
- Jablká nakrájame na kocky a dáme variť do väčšieho hrnca s vodou, cukrom, citrónovou šťavou, škoricou a klinčekmi.
- Keď sú jablká rozvarené, vyberieme klinčeky (a škoricu ak sme použili celú) a zmes pomocou ponorného mixéra trochu rozmixujeme, ale nie úplne na hladké pyré. Chceme, aby nám v zmesi zostali kúsky jabĺk. Prípadne môžeme zmes roztlačiť pučidlom na zemiaky.
- Vrátime na oheň, pridáme zlaté klasy rozmiešané v 400 ml vody a všetko ešte 2-3 minúty povaríme do zhustnutia.
- Na dno okrúhlej formy s odnímateľným okrajom naukladáme vrstvu piškót, zalejeme tretinou/štvrtinou jablkovej zmesi, opäť vrstva piškót atď. Poslednou vrstvou je jabková zmes.
- Necháme stuhnúť, najlepšie v chladničke. Podávame ozdobené ovocím, práškovým cukrom a / alebo šľahačkou.
Súvisiace recepty

Púpavový med pre deti
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 60 min

Rebarborový koláč s tvarohom a jahodami
Čas prípravy: 75 min
Čas varenia: 60 min

Domáce dukátové buchtičky
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 20 min

Crinkles – skvelé, farebné, naozaj vláčne sušienky
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 10 min

Slonia slza
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min