Cheesecake na Slovensku zdomácnel a dnes je to obľúbená dobrota, ktorú ponúka takmer každú cukráreň alebo reštaurácia. S týmto receptom nebudete mať veľa práce ani doma, lebo tento cheesecake je nepečený. Je v ňom však výrazná čokoláda a čerstvé jahody – takže úspech zaručený.

Nepečený cheesecake – rýchlovka z tvarohu, čokolády a jahôd

Postup

  1. Maslo si necháme rozpustiť.
  2. Sušienky rozdrvíme nožom na doske a spojíme ich s maslom.
  3. Premiestnime ich do tortovej formy a trochu ich naspodu utlačíme.
  4. Formu dáme do chladničky alebo mrazničky na 15 min stuhnúť.
  5. V miske prešľaháme tvaroh, šľahačku a cukor. 2 PL šľahačky si necháme na rozpustenie čokolády.
  6. Tvarohový krém natrieme na sušienkový základ a dáme opäť vychladiť a stuhnúť.
  7. V miske nad parou zohrejeme 2 PL šľahačky, pridáme nalámanú čokoládu a premiešavame do rozpustenia.
  8. Čokoládu nalejeme na tvarohový základ a pokladieme jahodami.
  9. Cheesecake dozdobíme a dochutíme čerstvým ovocím, sušienkami a mätou.

Niečo o samotnom cheesecake

Cheesecake, teda syrový koláč patrí medzi najstaršie známe koláče sveta. Jeho základom je ukladanie surovín na seba vo vrstvách, teda cesta, syrovej vrstvy a rôznych ďalších ingrediencií. V starých kultúrach spracúvajúcich mlieko na syr má tento typ koláča – v slanej i sladkej podobe dlhú tradíciu. Zachovali sa písomné dôkazy o tom, že u starých Grékov bol tento koláč obľúbený a podával sa pri rôznych príležitostiach. Dokonca a bol súčasťou stravovania športovcov súťažiacich na Olympijských hrách. Nečudo, je to proteínová bomba.

Tradícia a obľuba syrových koláčov pretrvala aj v starom Ríme. Ako sa rímska ríša rozpínala po Európe, dostala sa receptúra tejto dobroty do rôznych kútov sveta. Vzhľadom na rôznorodosť lokálnych surovín a chutí si jednotlivé národy a národnosti začali tento koláč prispôsobovať a pretvárať. Písomne sa po prvý krát v stredoveku spomína v roku 1545.

Do Ameriky sa dostal spolu s vlnami prisťahovalcov v 18. storočí. Tu a v tomto momente sa už cheesecake začína meniť do podoby, v akej ho poznáme dnes. Zlomom bolo použitie krémovitej štruktúry čerstvého syra. Začiatkom 20. storočia už vládne Amerike a mestá ako New York, Chicago alebo Philadelphia si ho privlastňujú v receptoch typický pre dané mesto.

Cheesecake ostal obľúbený aj v Európe. Taliani ho majú radi so syrom Ricotta, Nemci požívajú radi tvaroh, Gréci svoju typickú Fetu.

Odporúčame skúsiť aj jeho ďalšie variácie, napr. osviežujúci pomarančový cheesecake, alebo zdravý cheesecake bez vajec a múky s malinami 🙂