Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na cesto:

  • 100 g kryštálového cukru (môžete vynechať, ak chcete menej sladkú verziu)
  • 250 g zmäknutého masla
  • 400 g hladkej múky
  • 4 lyžice kakaa na varenie
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 žĺtok
  • 2-4 lyžice mlieka

Na tvarohovú náplň:

  • 750 g tvarohu
  • 200 g práškového cukru, prípadne časť vanilkového
  • 1 žĺtok
  • 2 bielky
  • 1 lyžica vanilkového pudingu

Vrstva 1

Najlepší strúhaný tvarohový koláč

Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 40 min

Svetlana Mravcová | 261 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Struhany tvarohovy kolac
Ingrediencie

Na cesto:

  • 100 g kryštálového cukru (môžete vynechať, ak chcete menej sladkú verziu)
  • 250 g zmäknutého masla
  • 400 g hladkej múky
  • 4 lyžice kakaa na varenie
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 žĺtok
  • 2-4 lyžice mlieka

Na tvarohovú náplň:

  • 750 g tvarohu
  • 200 g práškového cukru, prípadne časť vanilkového
  • 1 žĺtok
  • 2 bielky
  • 1 lyžica vanilkového pudingu

Strúhaný tvarohový koláč je dlhoročná stálica v rodinnom jedálničku. Vďaka tvarohu je plný proteínov, a tak je skvelý aj ako raňajky počas pracovného týždňa. Ak sa bojíte, že bude príliš sladký, môžete ho robiť ako ja a vynechať cukor v ceste. Deti ho majú radi aj tak.

Strúhaný tvarohový koláč pre celú rodinu

  1. Začneme s kakaovým cestom. Vo väčšej mise, najlepšie, ak použijeme kuchynský robot, zmiešame všetky suroviny na cesto. Cukor, zmäknuté maslo, hladkú múku, kakao, prášok do pečiva a žĺtok miešame tak dlho, až nám vznikne jemné cesto. Keď sa suroviny začnú spájať dokopy, pridáme k zmesi 2 lyžice mlieka. Viac mlieka pridáme až na konci, ak sa nám cesto nebude zdať dostatočne vláčne.

  2. Cesto ďalej rozdelíme na dve rovnako veľké polovice, zabalíme ich zvlášť do vreciek a jednu polovicu dáme do mrazničky (tá pôjde neskôr navrch koláča), druhú polovicu postačí dať do chladničky.

  3. Ďalej sa vrhneme na tvarohovú plnku. Znovu, pokiaľ je možnosť, použijeme kuchynský robot. Všetky suroviny na tvarohovú plnku zmiešame dohromady. Vznikne nám jemná tvarohová náplň.

  4. Môžeme si dať rozohriať rúru na 170 stupňov celzia. Pripravíme si pekáč, v ktorom budeme koláč piecť a dva kusy papiera na pečenie spolu s valčekom. Cesto z chladničky vyberieme a medzi dvoma papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na celkom tenký plát. Môžeme si pomôcť priložením plechov, preto, aby sme vedeli, akému tvaru a veľkosti má rozvaľkaný plát odpovedať.

  5. Vrchný papier zložíme a okraje toho spodného odstrihneme. Plát cesta aj s papierom vložíme do pekáča stranou s papierom nadol a ľahko ešte rukami doformujeme prípadné nedokonalosti.

  6. Na cesto potom rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Úplne navrch potom postrúhame na hrubo na strúhadle cesto, ktoré nám odpočívalo v mrazničke. Rukami mu ešte dopomôžeme, aby bolo rovnomerne rozprestreté po celom koláči.

  7. Nakoniec dáme koláč piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov celzia a pečieme ho asi 40 minút. Odporúčam ešte v polovici pečenia pekáč s koláčom otočiť, aby bol prepečený rovnomerne zo všetkých strán. Dobrú chuť.