Musaka – jedlo ktoré si každý z nás spája s dovolenkou, slnkom a morom. Preneste si tieto pocity aj do vašej domácnosti a pripravte si s nami toto chutné jedlo.

Musaka – tradičné jedlo Balkánu

Musaka sa pripravuje na rôzene spôsoby v závislosti od regiónu. V základe je to ale kombinácia mäsa, bešamelu, rajčín a baklažánov. Tááákže … púšťame sirtaki a ideme na vec 🙂

Postup
  1. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak na plátky. Spolu ich orestujeme v hrnci na masle alebo na oleji. Potom na orestovanú cibuľku s cesnakom pridáme mleté mäso a po cca 5 minútach prisypeme petržlenovú vňať. Všetko to okoreníme, osolíme a pridáme drvené paradajky. Spolu dusíme asi 15 minút.
  2. Baklažán narežeme pozdĺžne na plátky, tie potrieme olejom a opečieme v rúre.
  3. Zatiaľ si ošúpeme zemiaky, nakájame ich pozdĺžne na 1 mm plátky a povaríme cca 3 min v osolenej vode.
  4. Pripravíme si bešamel: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a dobre premiešame metličkou. Potom postupne za stáleho miešania vlievame studené mlieko a za stáleho miešania privedieme k varu. Pridáme muškátový oriešok, znížime teplotu a ešte krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
  5. Formu na pečenie vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Naplníme mäsom, preložíme opečeným baklažánom, predvarenými zemiakmi a zalejeme vychladnutým bešamelom zmiešaným s vajíčkami a syrom.
  6. Pečieme cca 50.60 min na 180 st. C.

Musaka je síce chuťovo fantastická, ale nie vždy sa ju darí pekne naservírovať. Preto ak  čakáte hostí, pripravte si musaku v menších zapekacích miskách a môžete ich samostatne servírovať bez straty hviezdičky za dizajn 🙂