Musaka – pustite si domov kúsok gréckeho slnka
... jedlo inšpirované slnkom a morom.
Ingrediencie
- 500 g mletého mäsa (3:2 hov:brav) (hľadajte v letáku BILLA)
- 1 baklažán
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 500 ml drvených rajčín
- zväzok petržlenovej vňate
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
- 3 PL olivového oleja
- 50 g parmezánu
- 2 vajcia
Na bešamelovú omáčku:
- 40 g hladkej múky
- 40 g masla
- 500 ml mlieka
- muškátový oriešok
Náš tip:
- Pre pravú chuť musaky skúste pridať štipku škorice – buť do mäsa alebo do bešamelu.

Musaka – jedlo ktoré si každý z nás spája s dovolenkou, slnkom a morom. Preneste si tieto pocity aj do vašej domácnosti a pripravte si s nami toto chutné jedlo.
Musaka – tradičné jedlo Balkánu
Musaka sa pripravuje na rôzene spôsoby v závislosti od regiónu. V základe je to ale kombinácia mäsa, bešamelu, rajčín a baklažánov. Tááákže … púšťame sirtaki a ideme na vec 🙂
Postup
- Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak na plátky. Spolu ich orestujeme v hrnci na masle alebo na oleji. Potom na orestovanú cibuľku s cesnakom pridáme mleté mäso a po cca 5 minútach prisypeme petržlenovú vňať. Všetko to okoreníme, osolíme a pridáme drvené paradajky. Spolu dusíme asi 15 minút.
- Baklažán narežeme pozdĺžne na plátky, tie potrieme olejom a opečieme v rúre.
- Zatiaľ si ošúpeme zemiaky, nakájame ich pozdĺžne na 1 mm plátky a povaríme cca 3 min v osolenej vode.
- Pripravíme si bešamel: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a dobre premiešame metličkou. Potom postupne za stáleho miešania vlievame studené mlieko a za stáleho miešania privedieme k varu. Pridáme muškátový oriešok, znížime teplotu a ešte krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
- Formu na pečenie vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Naplníme mäsom, preložíme opečeným baklažánom, predvarenými zemiakmi a zalejeme vychladnutým bešamelom zmiešaným s vajíčkami a syrom.
- Pečieme cca 50.60 min na 180 st. C.
Musaka je síce chuťovo fantastická, ale nie vždy sa ju darí pekne naservírovať. Preto ak čakáte hostí, pripravte si musaku v menších zapekacích miskách a môžete ich samostatne servírovať bez straty hviezdičky za dizajn 🙂
Pre viac skvelých receptov navštívte našu stránku receptykulinárium.sk.
Súvisiace recepty

Marinované kuracie špízy
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Recept na pilaf s kuracím mäsom a ryžou
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Kuracie tacos pre deti a celú rodinu
Čas prípravy: 25 min
Čas varenia: 15 min

Plnená zemiaková placka a bravčové soté
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Hovädzie na hrášku
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 90 min