Mrkvový šalát s ryžou a fazuľkami môžete podávať samostatne ako ľahšie vegetariánske jedlo, alebo ako chutnú a zdravú prílohu k mäsovým jedlám. Podľa chuti vašej rodiny. My máme overené, že chutí aj deťom a to je dobre.

Sýty, teplý a lahodný mrkvový šalát s ryžou a fazuľkami

  1. Ryžu na tento teplý jesenný šalát uvaríme do sypkého stavu. Mal by vyhovovať pomer s vodou 1:3.
  2. Fazuľu adzuki uvaríme do mäkka a súčasne zbierame penu, ktorá sa pri varení vytvára. Pre priateľov alternatívneho a zdravého varenia dopĺňame, že ju môžeme variť s troškou riasy wakame alebo arame a soľou.
  3. Ak budete podávať teplý mrkvový šalát s ryžou a fazuľkami deťom, uvarte ryžu podľa ich chuti, teda pokojne ich obľúbenú ryžu.
  4. Mrkvu nastrúhame na hrubom struháku a jemne a krátko ju osmahneme na olivovom oleji.
  5. Potom všetky suroviny zmiešame v mise a pridáme prípadne ešte olivový olej a pár kvapiek citrónovej šťavy pre chuť. Dochutíme soľou a čerstvými alebo sušenými bylinkami.
  6. Mrkvový šalát s ryžou a fazuľkami môžeme podávať s pickles, napríklad z bielej reďkovky, kapusty mrkvy, alebo cvikle.
  7. Namiesto fazuliek adzuki môžete uvariť aj malé zelené mungo fazuľky. Ak neobľubujete testovať nové chute a strukoviny, namiesto fazuľky adzuki môžete pokojne uvariť šošovicu.
  8. Tiež môžete použiť strukovinu z konzervy, napríklad zdravšiu verziu „na pare“ a nie v náleve.
  9. Mrkvový šalát s ryžou sa hodí aj ako príloha k pečeným kuracím stehnám, alebo dusenému mäsu na šťave. Dobrú chuť!