Mrkvová zmrzlina, smotanová, sladká a farebná. Predstavujeme vám recept, ktorý mrkvu pozdvihne na kráľovnú sladkých maškŕt. Vďaka javorovému sirupu a smotane dostane úplne iný rozmer. Ak nemáte zmrzlinovač, nevadí, stačí zmrzlinu len niekoľkokrát premiešať pred úplným stuhnutím.

Mrkvová zmrzlina je ideálny detský letný dezert

  1. Rúru si predhrejeme na 240 stupňov Celzia. Mrkvu umyjeme, očistíme, odkrojíme vrch a nakrájame ju na malé kolieska. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Mrkvu zmiešame v miske s javorovým sirupom a premiešame tak, aby sa sirup dostal k mrkve zo všetkých strán. Ďalej mrkvu poukladáme na papier na pečenie do jednej vrstvy. Chceme, aby mrkva v rúre skaramelizovala, pokiaľ možno na celom vonkajšom povrchu. Vďaka tomu pritiahneme do zmrzliny karamelovú príchuť. Plech s mrkvou dáme piecť do vyhriatej rúry na niekoľko minút. Záleží na tom, aké veľké kúsky máme. Kontrolujeme to pohľadom, mrkva by mala byť na povrchu zlatistá, v žiadnom prípade však spálená.
  2. Medzitým čo sa nám mrkva pečie v rúre, zmiešame smotanu s jablčným octom, dobre premiešame, prikryjeme a odložíme do chladu. Vďaka octu smotana trochu zhustne.
  3. Keď je mrkva upečená, rozmixujeme ju spolu s mliekom v kuchynskom mixéri. Je len na nás akú hrubosť chceme dosiahnuť. Navrhujem strednú, aby mrkva zostala stále pekne viditeľná.
  4. Potom v miske všetky suroviny spojíme. Smotanu s octom, mrkvu s mliekom aj Salko. Metličkou na šľahanie všetko dôkladne premiešame a dáme do pevnej nádoby s vekom schladiť. Počas nasledujúcich niekoľkých hodín všetko ešte aspoň 3 krát premiešame, kým zmes úplne nestuhne. Pokiaľ máme zmrzlinovač, zmes do neho len nalejeme a ďalej postupujeme podľa návodu.
  5. Mrkvovú zmrzlinu môžeme pre efekt podávať napríklad s pistáciovými orieškami, tie skvele kontrastujú s oranžovou farbou. Dobrú chuť !