Mramorový koláč so zmrzlinou

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie

Forma s priemerom 26-28 cm:

  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • ½ šálky špaldovej celozrnnej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 200 g kyslej smotany
  • ¾ šálky rastlinného oleja
  • 1 kopcovitá lyžica kakaa
  • Mlieko na rozriedenie
  • Maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy
  • Ingrediencie

    Forma s priemerom 26-28 cm:

  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • ½ šálky špaldovej celozrnnej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 200 g kyslej smotany
  • ¾ šálky rastlinného oleja
  • 1 kopcovitá lyžica kakaa
  • Mlieko na rozriedenie
  • Maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Mramorový koláč, alebo bábovka trochu inak 🙂 Vyskúšajte recept na mramorový koláč, vláčnosť dodá cestu kyslá smotana. Ideálne je podávanie so zmrzlinou.

    Mramorový koláč so zmrzlinou

    Postup:

    1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu na pečenie s odnímateľným okrajom vymastíme maslom a vysypeme múkou.
    2. Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do hustej peny. Na nižších otáčkach potom postupne zamiešame olej a následne na striedačku kyslú smotanu a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Ak je cesto husté, prilejeme trochu mlieka.
    3. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti do dvoch misiek, do jednej primiešame kakao, ktoré sme zmiešali rozpustili v troche teplého mlieka.
    4. Na naberanie cesta použijeme väčšie lyžice. Do stredu formy nalejeme lyžicu tmavého cesta. Do jeho stredu potom nalejeme lyžicu svetlého cesta. Takto striedavo vrstvíme cesto, ktoré potom vytvorí „zebra“ efekt.
    5. Formu opatrne prenesieme do rúry a pečieme približne 45-55 minút. Či je koláč upečený, otestujeme drevenou špajľou, ktorú zapichneme do stredu. Ak vyjde suchá, koláč je upečený.
    6. Koláč vyberieme z rúry a nechám chvíľu vychladnúť vo forme, potom okraje odopneme a koláč necháme úplne vychladnúť.
    7. Podávame s kopčekom kyslej smotany, čerstvo vyšľahanou a studenou šľahačkou, alebo ešte lepšie, s kopčekom zmrzliny. V letnej sezóne neváhajte pridať aj čerstvé jahody, čerešne a pod.