Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Forma s priemerom 26-28 cm:

  • 4 vajcia (hľadajte v letáku Billa)
  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • ½ šálky špaldovej celozrnnej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 200 g kyslej smotany
  • ¾ šálky rastlinného oleja
  • 1 kopcovitá lyžica kakaa
  • Mlieko na rozriedenie
  • Maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy

Vrstva 1

Mramorový koláč so zmrzlinou

Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
mramorovy kolac
Ingrediencie

Forma s priemerom 26-28 cm:

  • 4 vajcia (hľadajte v letáku Billa)
  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • ½ šálky špaldovej celozrnnej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 200 g kyslej smotany
  • ¾ šálky rastlinného oleja
  • 1 kopcovitá lyžica kakaa
  • Mlieko na rozriedenie
  • Maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy

Mramorový koláč, alebo bábovka trochu inak 🙂 Vyskúšajte recept na mramorový koláč, vláčnosť dodá cestu kyslá smotana. Ideálne je podávanie so zmrzlinou.

 

Mramorový koláč so zmrzlinou

  1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu na pečenie s odnímateľným okrajom vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do hustej peny. Na nižších otáčkach potom postupne zamiešame olej a následne na striedačku kyslú smotanu a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Ak je cesto husté, prilejeme trochu mlieka.
  3. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti do dvoch misiek, do jednej primiešame kakao, ktoré sme zmiešali rozpustili v troche teplého mlieka.
  4. Na naberanie cesta použijeme väčšie lyžice. Do stredu formy nalejeme lyžicu tmavého cesta. Do jeho stredu potom nalejeme lyžicu svetlého cesta. Takto striedavo vrstvíme cesto, ktoré potom vytvorí „zebra“ efekt.
  5. Formu opatrne prenesieme do rúry a pečieme približne 45-55 minút. Či je koláč upečený, otestujeme drevenou špajlou, ktorú zapichneme do stredu. Ak výjde suchá, koláč je upečený.
  6. Koláč vyberieme z rúry a nechám chvíľu vychladnúť vo forme, potom okraje odopneme a koláč necháme úplne vychladnúť.
  7. Podávame s kopčekom kyslej smotany, čerstvo vyšľahanou a studenou šľahačkou, alebo ešte lepšie, s kopčekom zmrzliny. V letnej sezóne neváhajte pridať aj čerstvé jahody, čerešne a pod.
  8. Máme však pre vás aj recept na skvelú sviežu Citrónovú bábovku s makom, ktorá je v lete skvelý tip na koláč. Citrón v ceste aj v poleve sa postará o vláčnosť a sviežosť a mak zasa o chrupkanie medzi zubami. Jednoducho – geniálna, a pritom jednoduchá bábovka.
  9. No a pre milovníkov kakaovej klasiky máme Kakaová bábovku plnenú krémom, ktorú si všetci zamilujete. My sme pre vás pripravili recept na nádhernú, vláčnu a krémovú bábovku, ktorá poteší vašu rodinu a priateľov.   Podávajte podľa svojich rodinných zvyklostí ku káve, rannému čaju, alebo ako dezert s lyžičkou dobre vychladenej šľahačky. Prajeme vám dobrú chuť.