Morčacia roláda so špenátom je populárna. Dá sa podávať aj na studeno a chutí výborne s akoukoľvek inou náplňou. Dnes jedna zelená jarná inšpirácia, ktorá rozžiari stôl. Vyskúšajte kombináciu špenátu, hrášku a jemného morčacieho mäsa.

Morčacia roláda so špenátom na jarnej zelenej vlne

 

  1. Na špenátovú plnku: na olivovom oleji opečieme nasekaný cesnak, pridáme mrazený špenát a necháme prehriať až je špenát úplne rozmrazený. Môžeme podliať troškou vody. Zakryjeme a podusíme. Staršie pečivo nakrájame na kocky a zalejeme ho smotanou. Keď sa zo špenátu vyparí všetka tekutina, pridáme namočené pečivo aj so smotanou a všetko spolu premiešame a prehrejeme. Opäť necháme prebytočnú tekutinu odvariť. Osolíme, okoreníme a ochutíme mletým muškátovým orieškom.
  2. Morčacie mäso očistíme a na šikmo nakrájame na tenké plátky. Každý plátok vyklepeme čo najtenšie. Všetky plátky posolíme z oboch strán. Na pracovnú plochu alebo veľkú drevenú dosku si natiahneme 2 vrstvy fólie a rozložíme naň tenké plátky mäsa, tak aby sa pri okrajoch prekrývali. Zakryjeme fóliou a ešte spolu naklepeme cez fóliu aby spoje mäsa čo najviac držali spolu. Vznikne nám veľký tenký plát mäsa. Vrchnú fóliu opatrne odstránime a na mäso rozdelíme rovnomerne vychladnutú plnku, posypeme strúhaným syrom a opatrne pomocou spodnej fólie zatočíme do rolády. Dobre utiahneme a potom fóliu odstránime. Roládu opatrne preklopíme na olejom pomastený kus tvrdšieho alobalu (alebo 2-3 vrstvy obyčajného) a roládu zabalíme, okraje dobre uzatvoríme.
  3. Vložíme na plech do rúry vyhriatej na 200 °C podlejeme trochou vody a pečieme približne 45 minút. Potom alobal odstránime (pozor na horúcu paru) a roládu môžeme ešte chvíľu zapiecť, pričom ju potierame výpekom. Ak by sa výpek pripaľoval, môžeme priebežne podlievať troškou vody.
  4. Upečenú roládu vyberieme z pekáča a odložíme do tepla. Výpek podlejeme vodou, prelejeme do menšieho kastrólika, pridáme trošku múky a 10 min prevárame, kým nezhustne a pridáme plátok masla.
  5. Hrášok povaríme 10 minút so soľou a cukrom. Scedíme a horúce rozmixujeme ponorným mixérom spolu s maslom na jemné pyré. Zjemníme smotanou a ak treba dochutíme soľou. Na záver zamiešame najemno nasekanú čerstvú mätu.
  6. Tip: Odležanú roládu nakrájame ostrým nožom na plátky a podávame s hráškovým zemiakovým pyré.