Pripravte si obľúbené moravské koláče v letnej verzii. Namiesto lekváru sme v nich zúžitkovali sezónne ovocie – najlepšie chutia s ríbezľami alebo s černicami. Chrumkavá posýpka a jemná tvarohová náplň sú jednoducho neodolateľné. A koláčiky sú tak akurát do ruky 🙂  Kysnuté cesto, z ktorého sú pripravené, je univerzálne a tak  ho môžete  použiť na prípravu sladkých a aj slaných dobrôt.

Moravské koláče v letnej verzii

Postup
  1. Zo 125 ml mlieka, lyžice cukru a rozmrveného droždia pripravíme kvások: droždie dáme do misky, prisypeme cukor a zalejeme teplým  mliekom. Zakryjeme a necháme 5-10 minút napučať, kým sa nevytvoria bublinky.
  2. Vo väčšej miske zmiešame obe múky so soľou. Pridáme ostatné suroviny (vajíčko, mlieko, olej) a pripravený kvások. Ručne alebo pomocou kuchynského robota vypracujeme hladké, jemne lepivé cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridáme trochu múky. Príliš tuhé cesto naopak rozriedime mliekom.
  3. Cesto poprášime múkou, zakryjeme čistou utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť ( 1 h – 1 a ½ h).
  4. Rúru si zohrejeme na 200 °C. Dva veľké plechy na pečenie vystelieme papierom.
  5. Keď nám cesto vykysne, preložíme ho na pracovnú dosku a premiesime, zakryjeme ho utierkou a necháme ešte 5-10 minút. Medzitým si pripravíme náplň a nachystáme posýpku: na náplň zmiešame tvaroh s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, ochutíme citrónovou šťavou. Na posýpku premiešame kúsky masla s cukrom a múkou do hrubej mrveničky.
  6. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm  a vykrajujeme kolieska s priemerom 8-10 cm. Tie poukladáme na plech na pečenie. Pomocou menšieho pohára vtlačíme do každého kolieska priehlbinku, kde pôjde tvarohová náplň. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  7. Každý koláčik naplníme tvarohom, na vrch poukladáme drobné ovocie – najlepšie sú ríbezle, ale výborné budú aj so sezónnymi černicami – môžeme ich do tvarohu jemne vtlačiť.  Na záver posypeme mrveničkou. Pečieme do zlata približne 20-30 minút.
  8. Horúce preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.