Medové rezy – recept, ktorý má už pol storočia
... najobľúbenejšia (nielen vianočná) pochúťka
Ingrediencie
Na cesto:
- 200 g práškového cukru
- 550 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 3 PL medu
- 70 g masla
- 1 ČL sódy bikarbóny
Na plnku:
- 250 g masla (hľadajte v letáku Billa)
- 200 g práškového cukru
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 50 g kukuričného škrobu
- trochu rumu alebo esencie (nemusí byť)
- marhuľový džem
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády
- asi 50 g tuku do čokolády
- 1 PL oleja neutrálnej chuti

Aké by to boli vianočné sviatky, keby sme si počas nich nedopriali medové rezy? Táto overená klasika má mnoho podôb, my sa však najradšej vraciame k tej, ktorú poznáme ešte z detstva. Ak ste aj vy nadšeným konzumentom tejto voňavej dobroty, otestujte náš recept.
Medové rezy – najobľúbenejšia pochúťka z detstva
Náš recept na medové rezy má už vyše pol storočia a zatiaľ ho, aspoň podľa nás, žiaden iný neprekonal.
Postup
- Pripravíme si vodný kúpeľ. Nad parou miešame vajcia, cukor, med a maslo, kým zmes nezačne hustnúť. Potom pridáme sódu bikarbónu a miešame opäť do zhustnutia.
- Prisypeme múku a vypracujeme cesto, ktoré ešte za tepla na pomúčenej doske rozdelíme na 4 časti.
- Keďže je cesto mierne lepkavé, jednotlivé medové pláty vaľkáme medzi dvoma hárkami papiera na pečenie. Pláty by mali byť tenké (asi 2 mm) a veľké ako plech. Snažíme sa, aby malo cesto rovnomernú hrúbku.
- Pečieme na papieri na pečenie na opačnej strane plechu pri teplote 180 stupňov do zlatohneda, asi 8-10 minút.
- Pláty necháme vychladnúť.
- Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom do krémova. V mlieku rozmiešame cukor a kukuričný škrob a za stáleho miešania uvaríme na hustý puding. Ten necháme úplne vychladnúť.
- Studený puding po troche zašľahávame mixérom do maslovej zmesi. Pridáme rum alebo esenciu a miešame do hladkého krému.
- Spodný plát cesta natrieme džemom, nanesieme tretinu krému, rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhým plátom. Opakujeme až po posledný plát, ktorý priložíme na krém.
- Horkú čokoládu s tukom roztopíme nad parou, pridáme lyžicu oleja, aby sa poleva pekne leskla, rozmiešame, potrieme ňou posledný plát a necháme stuhnúť.
- Koláč chutí najlepšie, keď ho necháme cez noc odpočinúť v chladničke.
Keď sa u nás napečie medový rez pred Vianocami, zvyčajne ho stihneme zjesť skôr, než prejdú sviatky. Aj keď je príprava medových plátov trochu náročnejšia, výsledok stojí za to a čo je domáce, to aj lepšie chutí.
Súvisiace recepty

Domáci pribináčik s čokoládovým čipsom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Čerešňový koláč s čokoládou
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min

Mramorový koláč so zmrzlinou
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min

Púpavový med pre deti
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 60 min