Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Suroviny na cca 20 x 20 cm plech

  • 120 ml vody
  • 350 g kryštálového cukru
  • 160 g medu
  • Štipka soli
  • 15 g sódy bikarbóny (1 polievkovú lyžicu)
  • Čokoláda na namáčanie

Vrstva 1

Medové plásty

Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 10 min

Coolinari | 28 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Ingrediencie

Suroviny na cca 20 x 20 cm plech

  • 120 ml vody
  • 350 g kryštálového cukru
  • 160 g medu
  • Štipka soli
  • 15 g sódy bikarbóny (1 polievkovú lyžicu)
  • Čokoláda na namáčanie

Medové plásty sú typické pre vianočné obdobie. Tento recept je veľmi populárny v zahraničí, ale stretnete sa s ním už aj v našich končinách. Pri tomto recepte si prídu na svoje predovšetkým milovníci karamelu. Príprava je jednoduchá, no dodržanie postupu je nevyhnutné.

Chrumkavé karamelovo medové plásty

  1. Do hrnca nalejte vodu, pridajte kryštálový cukor, med a štipku soli. Priveďte k varu, dosiahnite teplotu 148 stupňov a ihneď odstavte. Karamel počas zahrievania nemiešajte, ak je to potrebné trochu potraste hrncom, aby sa karamel zahrieval rovnomerne.

  2. Ihneď po odstavení hrnca z platne nasypte do karamelu sódu bikarbónu a riadne ju rozmiešajte. Obsah hrnca zdvojnásobí svoj objem a budú sa v ňom tvoriť bubliny. Prelejte karamelovú penu do formy s rozmerom 20 x 20 cm vystlanej papierom na pečenie a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Karamelový plást rozbite (udieraním o dosku, alebo špičkou noža) na menšie kúsky, tie namáčajte v rozpustenej čokoláde a nechajte uschnúť.

  3. Ako sme spomínali v úvode textu, príprava je jednoduchá, no dodržanie postupu je nevyhnutné. Pri zahrievaní cukru, medu a vody karamel nemiešajte. Teplomer je pri príprave medových plástov dôležitou súčasťou. Pomôže vám dosiahnuť ideálnu teplotu pri odstavení karamelu z ohňa a neprepáliť ho. Potom je to už naozaj hračka. My sme kúsky medových plástov namáčali v horkej čokoláde, čo im dodalo originálny kontrast chuti. Skladujte na suchom a chladnejšom mieste nie však v chladničke.