Mäsové guľky zapečené so zemiakmi

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

45

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie
  • 1 lyžičku cibuľového prášku
  • 500 g zmesi mletého mäsa
  • (bravčové a hovädzie)

  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky sladkej mletej papriky
  • 200 g strúhanej mozzarelly
  • bešamelová omáčka
  • soľ a korenie podľa chuti
  • Na bešamelovú omáčku:

  • 1 lyžička soli
  • 1 štipka strúhaného muškátového orieška
  • Ingrediencie
  • 1 lyžičku cibuľového prášku
  • 500 g zmesi mletého mäsa
  • (bravčové a hovädzie)

  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky sladkej mletej papriky
  • 200 g strúhanej mozzarelly
  • bešamelová omáčka
  • soľ a korenie podľa chuti
  • Na bešamelovú omáčku:

  • 1 lyžička soli
  • 1 štipka strúhaného muškátového orieška
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Mäsové guľky zapečené s lahodným krémovým bešamelom, syrom a zemiakmi sú chutné a veľmi efektné jedlo vhodné aj na špeciálnu príležitosť. O tento výnimočný recept sa s vami preto chceme podeliť. Nech vás neodrádza bešamelová omáčka. Jej názov možno vzbudzuje rešpekt, ale v podstate je dôležité len vydržať chvíľu miešať a neodísť od hrnca.

    Mäsové guľky zapečené s bešamelom a zemiakmi

    Postup:

    1. Začneme s prípravou bešamelovej omáčky. Treba sa sústrediť a od hrnca nikam neodchádzať, ďalej už príprava nebude veľmi náročná. V malom hrnci si necháme ohriať mlieko. Nemusí vrieť, stačí, že bude dostatočne teplé. V ďalšom hrnci si rozpustíme maslo a potom k nemu pridáme hladkú múku. Múku spolu s maslom na slabom ohreve poriadne rozmiešame. Na miešanie používame ideálne šľahaciu kuchynskú metlu.
    2. Na miernom ohni takto múku s maslom opekáme. Neprestávame miešať, až pokiaľ zápražka nebude mať pekne zlatisto hnedú farbu. V tej chvíli k nej za stáleho miešania pridáme ohriate mlieko a stále miešame, kým nám omáčka nezhustne. Chceme aby bola pekne hustá, ale nie zase príliš, preto určite viac múky nepridávame. Jediné čo nás zaujíma, aby nevznikli hrudky. Nakoniec ešte omáčku dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Zvládli ste to, uvarili ste bešamelovú omáčku.
    3. Predhrejeme si rúru na 200 stupňov Celzia.
    4. Mäso v miske zmiešame s cibuľovým práškom, trochou soli a korenia, sladkou mletou paprikou a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Zo zmesi rukami vytvarujeme mäsové guličky.
    5. Zemiaky olúpeme, umyjeme a dáme ponorené vo vode variť spolu s trochou soli. Varíme ich len do polomäkka. Potom vodu zlejeme a môžeme ich ešte opláchnuť pod tečúcou studenou vodou. Bude sa nám s nimi lepšie manipulovať. Takto ich nakrájame na stredne tenké plátky.
    6. Nakoniec môžeme všetko vložíme do tukom vymastenej formy na pečenie. Na dno dáme jednu vrstvu plátkov zemiakov, okraje taktiež obložíme plátkami kolmo. Doprostred formy rozmiestnime guľky mäsa a medzi guličky potom vyložíme zvyšné plátky zemiakov.
    7. Navrch na mäsové guličky dáme na každú zvlášť ešte trocha strúhané mozzarelly a na ňu ešte vylejeme bešamelovú omáčku.
    8. Formu dáme takto do vyhriatej rúry piecť na cca 30-40 min. Dobrú chuť.