Mäsové guľky v paradajkovej omáčke, ktoré všetci zbožňujeme

... guľatá klasika, teplá i studená, stále obľúbená

Ak nemáte žiaden nápad, čo pripraviť, mäsové guľky budú určite to pravé. Tento recept nikdy nesklame, dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov a zakaždým sú iné a výborné. A tiež vám ich určite nikto neofrfle a nájdete vždy len vylízané taniere.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke a cestoviny

Okrem klasickej kombinácie bravčového a hovädzieho mletého mäsa vyskúšajte kľudne aj nevšedné guličky napr. z teľacieho, morčacieho či králičieho mäsa. Mäsové guľky sú dokonale variabilné jedlo, ktoré môžete dochutiť podľa seba a zároveň spotrebovať rôzne mäso, bylinky, syry alebo vytvoriť rôzne omáčky, syrovú, smotanovú alebo paradajkovú. Dobrou správou je tiež, že chutia aj na druhý deň, alebo na studeno. Jednoducho máte o výborný krabičkový obed do práce postarané. Naše dnešné sú klasikou, ktorá sa najviac hodí k cestovinám, ale výborne budú chutiť aj s kúskom chrumkavej bagety.

Ingrediencie

Suroviny na 6-8 porcií :

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 rožky alebo biele bagetky (môžu byť aj deň staré)
  • 100 mlieka
  • 2 lyžice posekanej šalvie
  • 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka
Na paradajkovú omáčku:
  • 2 plechovky sekaných paradajok
  • 2 lyžice hustého paradajkového pretlaku
  • 4 PL Olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 2 lyžice balzamikového octa
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • hovädzí vývar alebo voda cca 250 ml
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať
  • 500 g špagiet alebo linguiní
  • parmezán
Tip:
  • Ak si chcete guličky vychutnať na druhý deň v inej podobe, pripravte si ich viac a niekoľko ich pečte ešte 15 minút dlhšie. Nechajte vychladnúť a vložte do chladničky.
  • Nakrájané ich môžete použiť do sendviča napr. takto: bagetku rozkrojte, potrite paradajkovou omáčkou (ak vám zostane), obložte nakrájanou mozzarellou, guličkami a čerstou bazalkou. Prípadne si ich dajte na studeno s horčicou, nakladanou uhorkou, chrenovou omáčkou a kúskom dobrého tmavého chleba. No a nezabudnite si k tejto kombinácii dať pohár vychladeného pivka 🙂

 

Postup
  1. Rúru zohrejeme na 200 °C. Väčší plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom.
  2. Rožky si natrháme na menšie kúsky, prípadne nahrubo rozmixujeme v mixéri. Dáme do misky, zalejeme mliekom a necháme 5-10 minút napučať.
  3. Mleté mäso vložíme do väčšej misky, pridáme rožky s mliekom, rozotretý cesnak, bylinky, osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme prešľahané vajíčka. Zmes dobre premiešame.
  4. Odoberáme kúsky veľké asi ako vlašský orech a navlhčenými rukami ich sformujeme do guličiek. Tie ukladáme na plech. Na záver mäsové guľky ešte pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry na 30 minút do zlata.
  5. Medzitým ako sa guličky pečú si v širšej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, po minútke aj nasekaný cesnak, nasekané stopky z bazalky alebo petržlenovej vňate a opekáme do zlata 5 minút.
  6. Pridáme paradajkový pretlak, balzamikový ocot a cukor. Minútu miešame. Potom prilejeme vývar, drvené paradajky, oregáno, osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Pozor, omáčka pri silnejšom vare vyprskáva a môžete sa popáliť, takže opatrne.
  7. Plameň stiahneme, guličky vyberieme z rúry a hneď ich po jednej vkladáme do omáčky. Na slabom ohni necháme odokryté prebublávať približne 20 minút, kým sa omáčka trochu zahustí. Po dovarení pridáme polovicu nasekanej bazalky alebo petržlenovej vňate.
  8. Hotové guličky podávame spolu s omáčkou s uvarenými cestovinami, posypané parmezánom a zvyšnými čerstvými bylinkami.

Vyskúšajte aj:

vyprážanie rezne

 

 

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami pripravenými pre vás:

banánová roládapečené kurajogurtová krémová polievka

Študovala som etnológiu, ale pracujem v administratíve. Sedavé zamestnanie striedam s pobytom v kuchyni, ktorú zbožnujem :) S manželom sme pred dvoma rokmi vymenili Bratislavu za dedinu a spolu so zlatým retrieverom Oskarom a kocúrom Semirom bývame v domčeku so záhradou, v ktorej rozhodne nebudeme sadiť tuje :) milujem varenie, fotografovanie, pobyt v záhrade, prechádzky, čítanie kníh a leňošenie s rodinou a priateľmi.