Mäsové guľky v paradajkovej omáčke, ktoré všetci zbožňujeme
... guľatá klasika, teplá i studená, stále obľúbená
Ingrediencie
Suroviny na 6-8 porcií :
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 rožky alebo biele bagetky (môžu byť aj deň staré)
- 100 mlieka
- 2 lyžice posekanej šalvie
- 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
- 2 vajíčka
Na paradajkovú omáčku:
- 2 plechovky sekaných paradajok
- 2 lyžice hustého paradajkového pretlaku
- 4 PL olivového oleja >>> tu kúpite lacnejšie
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 veľká cibuľa
- 1 lyžička sušeného oregana
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 lyžička kryštálového cukru
- hovädzí vývar alebo voda cca 250 ml
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať
- 500 g špagiet alebo linguini
- parmezán
Tip:
- Ak si chcete guličky vychutnať na druhý deň v inej podobe, pripravte si ich viac a niekoľko ich pečte ešte 15 minút dlhšie. Nechajte vychladnúť a vložte do chladničky.
- Nakrájané ich môžete použiť do sendviča napr. takto: bagetku rozkrojte, potrite paradajkovou omáčkou (ak vám zostane), obložte nakrájanou mozzarellou, guličkami a čerstou bazalkou. Prípadne si ich dajte na studeno s horčicou, nakladanou uhorkou, chrenovou omáčkou a kúskom dobrého tmavého chleba. No a nezabudnite si k tejto kombinácii dať pohár vychladeného pivka 🙂

Ak nemáte žiaden nápad, čo pripraviť, mäsové guľky v paradajkovej omáčke budú určite to pravé. Tento recept nikdy nesklame, dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov a zakaždým sú iné a výborné. A tiež vám ich určite nikto neofrfle a nájdete vždy len vylízané taniere.
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke a cestoviny
Okrem klasickej kombinácie bravčového a hovädzieho mletého mäsa vyskúšajte kľudne aj nevšedné guličky napr. z teľacieho, morčacieho či králičieho mäsa. Mäsové guľky sú dokonale variabilné jedlo, ktoré môžete dochutiť podľa seba a zároveň spotrebovať rôzne mäso, bylinky, syry alebo vytvoriť rôzne omáčky, syrovú, smotanovú alebo paradajkovú. Dobrou správou je tiež, že chutia aj na druhý deň, alebo na studeno. Jednoducho máte o výborný krabičkový obed do práce postarané. Naše dnešné sú klasikou, ktorá sa najviac hodí k cestovinám, ale výborne budú chutiť aj s kúskom chrumkavej bagety.
Postup:
- Rúru zohrejeme na 200 °C. Väčší plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom.
- Rožky si natrháme na menšie kúsky, prípadne nahrubo rozmixujeme v mixéri. Dáme do misky, zalejeme mliekom a necháme 5-10 minút napučať.
- Mleté mäso vložíme do väčšej misky, pridáme rožky s mliekom, rozotretý cesnak, bylinky, osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme prešľahané vajíčka. Zmes dobre premiešame.
- Odoberáme kúsky veľké asi ako vlašský orech a navlhčenými rukami ich sformujeme do guličiek. Tie ukladáme na plech. Na záver mäsové guľky ešte pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry na 30 minút do zlata.
- Medzitým ako sa guličky pečú si v širšej panvici zohrejeme olivový olej (>>> tu kúpite lacnejšie), pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, po minútke aj nasekaný cesnak, nasekané stopky z bazalky alebo petržlenovej vňate a opekáme do zlata 5 minút.
- Pridáme paradajkový pretlak, balzamikový ocot a cukor. Minútu miešame. Potom prilejeme vývar, drvené paradajky, oregano, osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Pozor, omáčka pri silnejšom vare vyprskáva a môžete sa popáliť, takže opatrne.
- Plameň stiahneme, guličky vyberieme z rúry a hneď ich po jednej vkladáme do omáčky. Na slabom ohni necháme odokryté prebublávať približne 20 minút, kým sa omáčka trochu zahustí. Po dovarení pridáme polovicu nasekanej bazalky alebo petržlenovej vňate.
- Hotové guličky podávame spolu s omáčkou s uvarenými cestovinami, posypané parmezánom a zvyšnými čerstvými bylinkami.
Ak radi pripravujete mleté mäso, tak máme pre vás aj ďalšie inšpirácie ako ho pripraviť – tradične aj netradične 🙂
Súvisiace recepty

Bravčový perkelt so smotanou a haluškami

Plnená mäsová roláda s klobáskou

Kurací Stroganov so smotanou a šampiňónmi

Bravčové mleté s ryžou na vietnamský spôsob
