Suroviny pre 4 osoby:
Omáčka:
Kyslá smotana billa“ width=“100″ height=“152″ />
Mäsové guľky recept overený švédskom – „köttbullar“
Ela Kaslu | 385 receptov
Suroviny pre 4 osoby:
- 600- 700 g mletého hovädzieho mäsa (môžete použiť aj kombináciu hovädzieho a bravčového mäsa)
- 1 malá cibuľa
- 1 PL masla (hľadajte v letáku BILLA)
- ½ šálky mlieka
- 1 – 2 ks staršieho pečiva
- 1 vajce
- 1 ČL soli
- ½ ČL mletého kardamomu
- ¼ ČL mletého muškátového orieška
- ½ ČL mletého čierneho korenia
Omáčka:
- 3 PL masla
- 2 PL hladkej múky
- ½ l silného hovädzieho vývaru
- trošku citrónovej šťavy
- 1 lyžica brusnicovej marmelády (prípadne malinovej alebo ríbezľovej) + na podávanie
- 4 lyžice hustej kyslej smotany
Kyslá smotana billa“ width=“100″ height=“152″ />
Mäsové guľky recept, ktorý určite všetci poznáte pod názvom „köttbullar“. Ide o jeden z tradičných a veľmi obľúbených švédskych pokrmov. Radi by ste si ich radi pripravili aj doma ale nemáte overený recept? V tom prípade máme pre vás návod ako ne a verte, že keď ich vyskúšate, iné už ani nebudete chcieť.
Mäsové guľky recept á la Švédsko
Najlepšou prílohou je jemná zemiaková kaša alebo opekané zemiaky. Aby mali mäsové guličky tú správnu chuť, určite nevynechajte muškátový oriešok, kardamom a brusnice, lebo bez nich to nebude to pravé orechové.
- Cibuľu očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Na lyžici masla ju orestujeme približne 3-4 minúty. Necháme vychladnúť.
- Pečivo (najlepšie 1 deň staré) natrháme na kúsky a zalejeme mliekom. Necháme odstáť 20 minút.
- Mleté mäso zmiešame s napučaným pečivom, vychladnutou cibuľou a vajíčkom. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, kardamom a muškátový oriešok. Rukami všetko dobre premiešame. Keby bolo mäso príliš lepkavé, môžeme pridať pár hrstí strúhanky, podľa potreby.
- Z masy formujeme malé guličky (z uvedeného množstva vyjde asi 25-30 ks) a ukladáme ich na tanier.
- V širokej panvici (najlepšie s nepriľnavým dnom) zohrejeme ½ cm vrstvu oleja a guličky osmažíme dozlata z dvoch strán. Odložíme bokom a prebytočný olej vylejeme. Panvicu vrátime na oheň, pridáme 3 lyžice masla, necháme rozpustiť a zasypeme múkou. Premiešame a necháme pár minút spolu restovať. Potom prilejeme vývar a metličkou vymiešame hladkú omáčku, ktrorú privedieme za stáleho miešania k varu. Pridáme lyžicu marmelády a necháme ju v omáčke rozpustiť. Potom do omáčky vložíme guličky, stiahneme plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou a spolu necháme prebublávať 10-15 minút.
- Kyslú smotanu si môžeme do omáčky primiešať pri servírovaní, ale nie je to nutné.
- Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávame so zemiakovou kašou, brusnicovou marmeládou, prípadne ľahkým zeleným šalátom, ktorý toto hutné jedlo odľahčí.