Máte radi mäsové guličky? Máme pre vás recept na diétnejšiu variantu z morčacieho mäsa. So smotanovou omáčkou a brusnicami je to tá správna kombinácia. Už sa len musíte dohodnúť, či si ich dáte s domácimi hranolkami, kroketami alebo zemiakovou kašou 🙂

Mäsové guličky pre malých aj veľkých

  1. Najskôr si nakrájame cibuľu na veľmi jemno. Cibuľu potom so všetkými surovinami na mäsové guličky zmiešame v miske. Ruky si namočíme v studenej vode a vlhkými rukami z mäsovej zmesi tvarujeme rovnako veľké guličky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa nám zmes lepí na ruky znovu si ich namočíme vo vode a pokračujeme v tvarovaní guličiek. Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov Celzia a plech s guličkami vložíme do rúry na cca  45 minút, záleží aj od veľkosti guličiek. Na konci by mali byť na povrchu zlatisto hnedé.
  2. Kým sa guličky pečú v rúre, na sporáku si môžeme pripraviť smotanovú omáčku. V hrnci si rozpustíme maslo a pridáme múku. Stálym miešaním pripravíme svetlo béžovo ružovú zápražku, stíšime ohrev a pomaly prilejeme vývar. Rýchlym miešaním vareškou, alebo metličkou rozmiešame na hladkú hustú kašičku. Prilejeme smotanu a stále miešame. Omáčka by mala pekne zhustnúť. Na záver ju ešte dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  3. Tip: Hotové guličky podávame so zemiakovou kašou, domácimi zemiakovými hranolkami alebo kroketami. Deťom, ale aj dospelým môžete pridať ešte pár hlavičiek brokolice, alebo karfiolu vareného na pare. Nazdravie a dobrú chuť!
  4. Tip: Toto jedlo môžeme však podávať aj s lyžičkou zavarených brusníc, alebo brusnicového, či čučoriedkového džemu. Táto „čerešnička“ na záver sa veľmi hodí hlavne k smotanovým omáčkam. Mnohí to poznáme napríklad z klasickej sviečkovej omáčky k mäsu, ktorú tiež podávame s brusnicami.