Marocký bulgur
Kulinárium Redakcia | 54 receptov
- 200 g bulguru
- 3 pl olivového oleja
- 60 g cibule pokrájanej najemno
- 1 čl soli
- ¼ čl čierneho korenia
- 2 roztlačené strúčiky cesnaku
- 150 g uvareného cíceru, odcedeného a prepláchnutého
- 400 ml zeleninového vývaru
- 50 g posekaného baby špenátu
- 50 g sušených marhúľ
- 50 g mandlí
- 6 datlí
- 1 štipľavá paprika
- 2 pl čerstvého koriandru
- 1 pl citrónovej šťavy
Aj doma si môžete pripraviť rôzne jedlá typické pre africký kontinent, pretože základné ingrediencie sú dostupné aj tu. Pestrosť chutí a tradičných kuchýň je obrovská a stojí za preskúmanie, napr. marocký bulgur s cícerom a sušeným ovocím.
Marocký bulgur s cícerom a sušeným ovocím
-
Na strednom ohni zohrejte na veľkej panvici 2 pl olivového oleja. Pridajte cibuľu a ½ lyžičky soli a smažte 4-5 minút. Primiešajte cesnak a po 30 sekundách pridajte bulgur, cícer a zeleninový vývar. Nechajte dusiť asi 15 minút, kým bulgur nezmäkne.
-
Odstavte z ohňa a pridajte mandle, sušené marhule, datle a nakrájanú štipľavú papriku. Prikryte a nechajte dusiť ďalších 10 minút. Na záver pridajte špenát, citrónovú šťavu, soľ, korenie, koriander a poslednú lyžicu olivového oleja. Zľahka premiešajte vidličkou, aby sa všetky prísady dobre zmiešali.
-
Jedna porcia (280 g):
Energia: 479,3 kcal / 2006,6kj
Bielkoviny: 14 g
Tuky: 18,4 g
Nasýtené tuky: 2,2 g
Sacharidy: 58,5 g
Cukor: 18 g
Vláknina: 13,3 g
Soľ: 2,3 g
Vápnik: 105,9 mg/11 % odd
Železo: 3,9 mg/33 % odd