Marocká šošovica s pečenou mrkvou ako teplý šalát je nápaditá varianta na ochutenie toľko doporučovaných strukovín. Skúste šošovicový repertoár oživiť týmto exotickým receptom s arabskými koreniami.

Marocká šošovica

  1. Šošovicu preberieme, premyjeme v sitku pod tečúcou vodou a dáme variť s trochou soli vo väčšom množstve vody. Varíme do mäkka. Najlepšie urobíme, keď si šošovicu večer pred samotným varením necháme odmočiť vo vode.
  2. Kým sa šošovica varí, zmiešame všetky suroviny na zálievku. Suroviny dobre premiešame, aby sa chuť korenia dostala do každého miesta.
  3. Mrkvu, očistíme a úhľadne ju nakrájame. Zaujímavý efekt docielime pokiaľ ju nakrájame pozdĺžne. Šalát bude vyzerať o niečo príťažlivejšie.
  4. Nakrájanú mrkvu dáme s dvoma lyžicami zálievky na plech a pečieme v rozohriatej rúre cca 20 – 25 minút. Aspoň raz počas pečenia mrkvu skontrolujeme a premiešame. Chceme, aby mrkva mala krásnu zlatistú farbu.
  5. Kým sa mrkva pečie, olúpeme a nakrájame si cibuľu a cesnak. Cibuľu na väčšie plátky a cesnak na drobno. Ďalej cibuľu s cesnakom zľahka orestujeme na troche olivového oleja. Opekáme sprudka len cca 2 minúty.
  6. Nakoniec uvarenú šošovicu precedíme a dáme do veľkej misy. Pridáme cibuľu s cesnakom, pečenú mrkvu, bylinky, ktoré sme umyli a nahrubo nakrájali. Nakoniec všetko dobre premiešame spolu so zvyškom zálievky. Šalát môžeme podávať okamžite. Je skvelý teplý, ale aj studený. Ako príloha alebo len tak.