Marocká šošovica s mrkvou a korením
... šošovica s vôňou exotiky...
Ingrediencie
- 1 balenie šošovice Clever
- 6 menších mrkiev (hľadajte v letáku BILLA)
- 1 PL olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ hrnčeka pistácií
- 1/3 hrnčeka hrozienok
- čerstvé bylinky (petržlenová vňať, mäta)
Na zálievku:
- ½ hrnčeka olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžička údenej papriky
- ¾ lyžičky kurkumy
- ¾ lyžičky soli
- ½ lyžičky rímskej rasce
- ¼ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky kajenského korenia

Marocká šošovica s pečenou mrkvou ako teplý šalát je nápaditá varianta na ochutenie toľko doporučovaných strukovín. Skúste šošovicový repertoár oživiť týmto exotickým receptom s arabskými koreniami.
Marocká šošovica
- Šošovicu preberieme, premyjeme v sitku pod tečúcou vodou a dáme variť s trochou soli vo väčšom množstve vody. Varíme do mäkka. Najlepšie urobíme, keď si šošovicu večer pred samotným varením necháme odmočiť vo vode.
- Kým sa šošovica varí, zmiešame všetky suroviny na zálievku. Suroviny dobre premiešame, aby sa chuť korenia dostala do každého miesta.
- Mrkvu, očistíme a úhľadne ju nakrájame. Zaujímavý efekt docielime pokiaľ ju nakrájame pozdĺžne. Šalát bude vyzerať o niečo príťažlivejšie.
- Nakrájanú mrkvu dáme s dvoma lyžicami zálievky na plech a pečieme v rozohriatej rúre cca 20 – 25 minút. Aspoň raz počas pečenia mrkvu skontrolujeme a premiešame. Chceme, aby mrkva mala krásnu zlatistú farbu.
- Kým sa mrkva pečie, olúpeme a nakrájame si cibuľu a cesnak. Cibuľu na väčšie plátky a cesnak na drobno. Ďalej cibuľu s cesnakom zľahka orestujeme na troche olivového oleja. Opekáme sprudka len cca 2 minúty.
- Nakoniec uvarenú šošovicu precedíme a dáme do veľkej misy. Pridáme cibuľu s cesnakom, pečenú mrkvu, bylinky, ktoré sme umyli a nahrubo nakrájali. Nakoniec všetko dobre premiešame spolu so zvyškom zálievky. Šalát môžeme podávať okamžite. Je skvelý teplý, ale aj studený. Ako príloha alebo len tak.
Súvisiace recepty

Paradajkový koláč bez múky
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Recept na domáce praclíky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min

Pečené paradajky s bylinkami a bielym jogurtom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Cuketové krokety
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Turecké vajíčka v bylinkovej majonéze
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Grilovaná ryba a bylinkové zemiaky
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 10 min