Marinované kuracie špízy
... šťavnaté mäso ...
Ingrediencie
800 g kuracích stehien bez kosti
Na marinádu:
- Trochu čerstvého tymiánu
- 3 lyžice olivového oleja
- Jedna menšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička zázvoru
- 3/4 hrnčeka kečupu
- 1/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
- 2 lyžice bieleho octu
- 1 lyžica sezamového oleja
Na uhorkový šalát:
- 1 šalátovú uhorku
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL cukru
- Ocot podľa chuti
- Trocha vody

Marinované kuracie špízy nemusia byť len z kuracích pŕs. Šťavnatejšie mäso z kuracích stehien je na ne tiež veľmi vhodné. Podávajte ich s vychladeným uhorkovým šalátom. Recept je skutočne jednoduchý a rýchly a zároveň vhodný pre tých, ktorí si chcú odľahčiť večeru.
Marinované kuracie špízy zo šťavnatých stehien
- Kuracie stehná si prezrieme, poprípade zbavíme aspoň trochu šliach a iných tukových vankúšikov. Ďalej mäso pokrájame na menšie kúsky, veľkosť volíme podľa veľkosti špajdlí. Keď máme mäso pripravené a nakrájané, vrhneme sa na prípravu marinády.
- Suroviny na prípravu marinády vložíme do kuchynského mixéra a samozrejme nezabudneme olúpať cesnak, cibuľu a zázvor. Ten tiež môžeme nakrájať na trošku menšie kúsky. Lebo zázvor sa tak lepšie zmixuje.
- Dobre zmixovanú marinádu zmiešame s mäsom a dáme odpočívať do chladu. Mäso takto môžeme marinovať najlepšie cez noc, chute sa tak najlepšie do mäsa vstrebajú.
- Zatiaľ čo sa mäso marinuje, pripravíme si uhorkový šalát. Uhorku dobre umyjeme a nakrájame na tenké plátky, môžeme si pomôcť aj strúhadlom. Nakrájanú uhorku zľahka posolíme pridáme trochu octu a cukru, odporúčam začať s menším množstvom a zalejeme cca 1 až 2 hrnčekmi studenej vody. Po prianí prípadne dochutíme podľa chuti buď octom alebo cukrom.
- Mäso po kúskoch napicháme na špajdle a dáme ho piecť na cca 30 min. buď do rúry alebo do teplovzdušnej fritézy. Teplovzdušnú fritézu odporúčam, pretože mäso potom bude skvele opečené. Hotové špízy podávame s uhorkovým vychladeným šalátom. Prajem dobrú chuť.
- Ak hľadáte ďalšie recepty na grilovanie máme pre vás niekoľko tipov na mäsové aj zeleninové Recepty na gril a skvelé marinády, či šaláty.
- Ste fanúšikmi letných šalátov a sezónnej stravy? V lete je aj na Slovensku z čoho vyberať. Chrumkavé listy rukoly, špenátu, polníčka, ľadového šalátu, čakanky, kučeravých či iných šalátov stačí skombinovať s paradajkami a obľúbeným bielym syrom a rýchly obed alebo večera je hotová aj bez varenia, čo v lete oceňujeme.Ak máte pocit, že sa opakujete, máme pre vás pár tipov. Naučte sa kombinovať šaláty a dresingy, pridajte k tomu malé šalátové dekorácie ako jedlé kvietky, orieškové lupienky či trochu exotiky v podobe jadierok z granátového jablka.
Súvisiace recepty

Musaka z paradajok a baklažánov
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 60 min

Kuracie fajitas v placke s guacamole
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Grilovaná ryba a bylinkové zemiaky
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 10 min

Recept na pilaf s kuracím mäsom a ryžou
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min