Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • ½ čl soli
  • 10 g aktívneho sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 1 vaječný žĺtok
  • 150 ml teplého mlieka
  • Šťava z 1 pomaranča a nastrúhaná kôra
  • 80 g cukru
  • 50 g zmäknutého masla

Na vytretie misy:

Na plnku:

  • 200g mletého maku
  • 150 g cukru
  • 150 ml vriaceho mlieka
  • 100 g pomletých lieskových orechov alebo posekaných nadrobno
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • Nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • Sneh z 1 vaječného bielka

Na potretie:

Vrstva 1

Makový závin s lieskovými orechami

Čas prípravy: 180 min
Čas varenia: 45 min

Kulinárium Redakcia | 54 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Makovy zavin
Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • ½ čl soli
  • 10 g aktívneho sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 1 vaječný žĺtok
  • 150 ml teplého mlieka
  • Šťava z 1 pomaranča a nastrúhaná kôra
  • 80 g cukru
  • 50 g zmäknutého masla

Na vytretie misy:

Na plnku:

  • 200g mletého maku
  • 150 g cukru
  • 150 ml vriaceho mlieka
  • 100 g pomletých lieskových orechov alebo posekaných nadrobno
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • Nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • Sneh z 1 vaječného bielka

Na potretie:


Obľúbený makový závin s lieskovými orechami je spojenie dvoch vášní… Sladkej makovej aj tej chrumkavej orechovej.

Makový závin s orieškami

Postup

  1. V miske zmiešajte múku a soľ, pridajte suché droždie a ešte raz premiešajte. Žĺtka a celé vajce rozšľahajte s mliekom a pridajte do múky.

  2. Ďalej pridajte pomarančovú šťavu s kôrou, cukor a maslo. Elektrickým mixérom vymiešajte mäkké a vláčne cesto.

  3. Cesto prehoďte na pracovnú dosku a mieste ho ďalších 5 minút. Potom ho vložte späť do misy, ktorú ste predtým vytreli olejom. Cesto potrite olejom, prikryte ho a nechajte na teplom mieste odležať, aby zdvojnásobilo svoj objem. Keďže je toto cesto veľmi husté a mastné, môže vám vykysnúť až za 2 hodiny.

  4. Na plnku si zmiešajte mak s cukrom a pridajte vriace mlieko. Keď zmes trochu vychladne, pridajte lieskové orechy a vanilkový extrakt a primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.

  5. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdeľte ho na dve časti a každú rozvaľkajte na pracovnej doske posypanej múkou. Na každú polovicu vyvaľkaného cesta natrite vrstvu plnky a zviňte. Vložte ho do formy vystlanej papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút nakysnúť. Pred pečením popichajte závin na viacerých miestach vidličkou.

  6. Pečte v predhriatej rúre na 180°c asi 40 minút. Ku koncu pečenia rozšľahajte vajíčko s vodou a potrite makový závin.

Tip: Ak vám závin počas pečenia rýchlo hnedne, prikryte ho papierom na pečenie alebo alobalom.