Na cesto:
Na vytretie misy:
Na plnku:
Na potretie:
Makový závin s lieskovými orechami
Kulinárium Redakcia | 54 receptov
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- ½ čl soli
- 10 g aktívneho sušeného droždia
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
- 150 ml teplého mlieka
- Šťava z 1 pomaranča a nastrúhaná kôra
- 80 g cukru
- 50 g zmäknutého masla
Na vytretie misy:
- 1 pl oleja
Na plnku:
- 200g mletého maku
- 150 g cukru
- 150 ml vriaceho mlieka
- 100 g pomletých lieskových orechov alebo posekaných nadrobno
- 1 čl vanilkového extraktu
- Nastrúhaná kôra z 1 citróna
- Sneh z 1 vaječného bielka
Na potretie:
- 1 vajce + 1 pl vody
Obľúbený makový závin s lieskovými orechami je spojenie dvoch vášní… Sladkej makovej aj tej chrumkavej orechovej.
Makový závin s orieškami
Postup
-
V miske zmiešajte múku a soľ, pridajte suché droždie a ešte raz premiešajte. Žĺtka a celé vajce rozšľahajte s mliekom a pridajte do múky.
-
Ďalej pridajte pomarančovú šťavu s kôrou, cukor a maslo. Elektrickým mixérom vymiešajte mäkké a vláčne cesto.
-
Cesto prehoďte na pracovnú dosku a mieste ho ďalších 5 minút. Potom ho vložte späť do misy, ktorú ste predtým vytreli olejom. Cesto potrite olejom, prikryte ho a nechajte na teplom mieste odležať, aby zdvojnásobilo svoj objem. Keďže je toto cesto veľmi husté a mastné, môže vám vykysnúť až za 2 hodiny.
-
Na plnku si zmiešajte mak s cukrom a pridajte vriace mlieko. Keď zmes trochu vychladne, pridajte lieskové orechy a vanilkový extrakt a primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.
-
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdeľte ho na dve časti a každú rozvaľkajte na pracovnej doske posypanej múkou. Na každú polovicu vyvaľkaného cesta natrite vrstvu plnky a zviňte. Vložte ho do formy vystlanej papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút nakysnúť. Pred pečením popichajte závin na viacerých miestach vidličkou.
-
Pečte v predhriatej rúre na 180°c asi 40 minút. Ku koncu pečenia rozšľahajte vajíčko s vodou a potrite makový závin.
Tip: Ak vám závin počas pečenia rýchlo hnedne, prikryte ho papierom na pečenie alebo alobalom.