Makový koláč s krémom, pudingom a šťavou z citróna

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

maku

  • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
  • Na krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 1 stužovač šľahačky
  • Na puding:

    )

  • ½ balíčka vanilkového pudingu
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • Ingrediencie

    Na cesto:

    maku

  • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
  • Na krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 1 stužovač šľahačky
  • Na puding:

    )

  • ½ balíčka vanilkového pudingu
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Musím sa s vami podeliť o tento recept na citrónovo-makový koláč, pretože nielenže skvelo vyzerá, ale každý milovník maku si ho v našej rodine pochvaľuje. Jemný tvarohový krém s mascarpone a citrónový puding navrchu, to je naozaj skĺbenie chutí, ktoré musíte vyskúšať.

    Citrónovo-makový koláč s jemným krémom a pudingom

    Postup:

    1. Pripravíme si cesto: najskôr si rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia a dno formy vyplníme papierom na pečenie.
    2. Vajcia a cukor v miske vyšľaháme ručným šľahačom do peny. Potom za stáleho šľahania pridávame olej a vodu. V inej miske zmiešame múku a prášok do pečiva, prisypeme k pene a prešľaháme. Ďalej prisypeme mak a citrónovú kôru. Cesto znova prešľaháme.
    3. Plech dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 30 minút. Po vybratí necháme vychladnúť.
    4. Príprava krému: v miske zmiešame tvaroh, mascarpone, 3 lyžice práškového cukru a všetko spolu dôkladne zamiešame.
    5. Smotanu na šľahanie so stužovačom šľahačky a cukrom si vyšľaháme zvlášť, a potom šľahačkovú zmes pridáme k tvarohu a mascarpone. Pozor, aby sme šľahačku neprešľahali (nešľahať príliš dlho), mohla by sa nám zraziť.
    6. Ak už je cesto vychladnuté, môžeme naň krém rovnomerne rozotrieť a následne dáme chladiť do chladničky. Najlepšie celú noc.
    7. Puding: vodu, cukor a pudingový prášok za stáleho miešania privedieme k varu. Od doby varu varíme ešte cca 1 minútu. Puding z platne odstavíme a za občasného miešania ho necháme chladiť cca 10 minút. Potom ho môžeme rovnomerne naliať na dezert, snažíme sa ho naniesť na celú plochu dezertu, nakoniec ho ešte nožom opatrne rozotrieme.
    8. Hotový makový koláč dáme chladiť do chladničky, najlepšie cez noc.
    9. Ďalší deň, keď ho budeme krájať, použijeme nôž, striedavo namáčaný v horúcej vode a po každom reze utrieme utierkou. Dobrú chuť.

    Náš tip:

    • Ako každý neprofesionál si lámem hlavu ako dezert nakrájať, aby bol úhľadný a rez čistý. Tentokrát som sa pripravila už dopredu a vypýtala si pár rád od skúsených susediek v okolí. Ich dezerty na rodinných oslavách vždy vyzerajú ako z cukrárne.
    • Trik spočíva v tom, že všetky používajú dlhý vrúbkovaný nôž, ktorý sa ale líši od noža na pečivo tým, že je tenký. Naviac si uvaria vodu, nalejú ju do vysokého džbánu a predtým ako prvýkrát dezert nakroja, nechajú v ňom nôž nahriať. Po každom reze nôž utrú do utierky a znovu na pár sekúnd nôž do vody namočia. Skúsila som postupovať presne podľa ich návodov a musím uznať, tak krásne nakrájaný dezert sa mi nikdy nepodaril.