Makové slivkové gule s marcipánom
... naše babičky vedeli čo je dobré.
Ingrediencie
Suroviny pre 4-6 osôb:
- 700 g zemiakov (najlepšie typ C – múčne) deň vopred uvarených v šupke
- 1 vajíčko + 1 žĺtok (hľadajte v letáku BILLA)
- 100 detskej krupice
- asi 150 g hrubej múky
- soľ
- 2 lyžice zemiakového škrobu
- cca 700 g sliviek
- 50 g marcipánu
- 8 lyžíc mletého maku
- 6-8 lyžíc práškového cukru
- 100 masla, roztopeného
Náš tip:
- Ak nemáte radi marcipán, nahraďte ho kockou cukru. Namiesto maku možno posypať gule opraženou strúhankou a cukrom.

Mak a slivky sú nesmrteľná kombinácia. Mak je našim národným pokladom a slivka rastie takmer v každej záhrade. A naše babičky dobre vedeli čo je dobré. Veď kto by nemiloval zemiakové makové slivkové gule! S našim receptom už zemiakové cesto nebude strašiakom.
Vylepšené makové slivkové gule
Malým vylepšením babičkinej klasiky je kúsok marcipánu ukrytý v slivke, ktorý povýši toto jednoduché jedlo na božskú dobrotu.
Postup
- Zemiakové cesto: Ošúpané vychladnuté zemiaky nastrúhame najemno do misky alebo pretlačíme pučidlom na zemiaky. Pridáme k nim múku, vajíčko a žĺtok, krupicu, škrob, osolíme a vareškou premiešame. Múku pridávame postupne.
- Vypracujeme cesto vareškou tak, aby sa suroviny spojili. Potom preložíme na pracovnú dosku a premiesime cesto rukami. Snažíme sa pracovať rýchlo, pretože zemiakové cesto má tendenciu rednúť.
- Vopred si pripravíme slivky, ktoré umyjeme, pozdlžne nakrojíme, vyberieme kôstky a do každej slivky vložíme malý kúsok marcipánu.
- Do veľkého hrnca si dáme zovrieť vodu.
- Z cesta odoberáme kúsky veľkosti približne tak veľkých ako máme slivky. V dlani cesto roztlačíme do placky, položíme naň slivku, ktorú cestom opatrne ale dôkladne obalíme. Nezabudnime pracovať svižne 🙂
- Keď máme všetky gule pripravené, opatrne ich vhodíme v jednej vrstve do vriacej vody a nezakryté varíme približne 8-10 minút (podľa veľkosti sliviek).
- Vyberieme dierovanou vareškou, dáme na tanier, kde ich prelejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom.
Súvisiace recepty

Cuketové krokety
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Turecké vajíčka v bylinkovej majonéze
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Vegánsky burger – stačí, ak máte radi dobré veci
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Zapekaný baklažán so syrom na taliansky spôsob
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 60 min

Dip z pečeného karfiolu a Feta syr
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 25 min

Hlivový perkelt, osvedčený bezmäsitý recept
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min