Mak a slivky sú nesmrteľná kombinácia. Mak je našim národným pokladom a slivka rastie takmer v každej záhrade. A naše babičky dobre vedeli čo je dobré. Veď kto by nemiloval zemiakové slivkové gule! S našim receptom už zemiakové cesto nebude strašiakom. 

Vylepšené slivkové gule

Malým vylepšením babičkinej klasiky je kúsok marcipánu ukrytý v slivke,  ktorý povýši toto jednoduché jedlo na božskú dobrotu.

Postup
  1. Zemiakové cesto: Ošúpané vychladnuté zemiaky nastrúhame najemno do misky alebo pretlačíme pučidlom na zemiaky. Pridáme k nim múku, vajíčko a žĺtok, krupicu, škrob, osolíme a vareškou premiešame. Múku pridávame postupne.
  2. Vypracujeme  cesto vareškou tak, aby sa suroviny spojili. Potom preložíme na pracovnú dosku a premiesime cesto rukami. Snažíme sa pracovať rýchlo, pretože zemiakové cesto má tendenciu rednúť.
  3. Vopred si pripravíme slivky, ktoré umyjeme, pozdlžne nakrojíme, vyberieme kôstky a do každej slivky vložíme malý kúsok marcipánu.
  4. Do veľkého hrnca si dáme zovrieť vodu.
  5. Z cesta odoberáme kúsky veľkosti približne tak veľkých ako máme slivky. V dlani cesto roztlačíme do placky, položíme naň slivku, ktorú cestom opatrne ale dôkladne obalíme.  Nezabudnime pracovať svižne 🙂
  6. Keď máme všetky gule pripravené, opatrne ich vhodíme v jednej vrstve do vriacej vody a nezakryté varíme približne 8-10 minút (podľa veľkosti sliviek).
  7. Vyberieme dierovanou vareškou, dáme na tanier, kde ich prelejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom.