Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Suroviny pre 4-6 osôb:

  • 700 g zemiakov (najlepšie typ C – múčne) deň vopred uvarených v šupke
  • 1 vajíčko + 1 žĺtok (hľadajte v letáku BILLA)
  • 100 detskej krupice
  • asi 150 g hrubej múky
  • soľ
  • 2 lyžice zemiakového škrobu
  • cca 700 g sliviek
  • 50 g marcipánu
  • 8 lyžíc mletého maku
  • 6-8 lyžíc práškového cukru
  • 100 masla, roztopeného

Náš tip:

  • Namiesto maku možno posypať gule opraženou strúhankou a cukrom.

Vrstva 1

Slivkové gule s makom a marcipánom

Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 10 min

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
slivkove gule s makom
Ingrediencie

Suroviny pre 4-6 osôb:

  • 700 g zemiakov (najlepšie typ C – múčne) deň vopred uvarených v šupke
  • 1 vajíčko + 1 žĺtok (hľadajte v letáku BILLA)
  • 100 detskej krupice
  • asi 150 g hrubej múky
  • soľ
  • 2 lyžice zemiakového škrobu
  • cca 700 g sliviek
  • 50 g marcipánu
  • 8 lyžíc mletého maku
  • 6-8 lyžíc práškového cukru
  • 100 masla, roztopeného

Náš tip:

  • Namiesto maku možno posypať gule opraženou strúhankou a cukrom.

Slivkové gule s makom a marcipánom sú skvelé a delikátne. Snúbia sa v nich tie najkrajšie chute. Malým vylepšením babičkinej klasiky je kúsok marcipánu ukrytý v slivke, ktorý povýši toto jednoduché jedlo na božskú dobrotu.

Slivkové gule s makom a marcipánom

  1. Zemiakové cesto: Ošúpané vychladnuté zemiaky nastrúhame najemno do misky alebo pretlačíme pučidlom na zemiaky. Pridáme k nim múku, vajíčko a žĺtok, krupicu, škrob, osolíme a vareškou premiešame. Múku pridávame postupne.
  2. Vypracujeme  cesto vareškou tak, aby sa suroviny spojili. Potom preložíme na pracovnú dosku a premiesime cesto rukami. Snažíme sa pracovať rýchlo, pretože zemiakové cesto má tendenciu rednúť.
  3. Vopred si pripravíme slivky, ktoré umyjeme, pozdlžne nakrojíme, vyberieme kôstky a do každej slivky vložíme malý kúsok marcipánu.
  4. Do veľkého hrnca si dáme zovrieť vodu.
  5. Z cesta odoberáme kúsky veľkosti približne tak veľkých ako máme slivky. V dlani cesto roztlačíme do placky, položíme naň slivku, ktorú cestom opatrne ale dôkladne obalíme. Nezabudnime pracovať svižne 🙂
  6. Keď máme všetky gule pripravené, opatrne ich vhodíme v jednej vrstve do vriacej vody a nezakryté varíme približne 8-10 minút (podľa veľkosti sliviek).
  7. Vyberieme dierovanou vareškou, dáme na tanier, kde ich prelejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom.
  8. Mak a slivky sú nesmrteľná kombinácia. Mak je našim národným pokladom a slivka rastie takmer v každej záhrade. A naše babičky dobre vedeli čo je dobré. Veď kto by nemiloval zemiakové makové slivkové gule! S našim receptom už zemiakové cesto nebude strašiakom.
  9. Náš tip: Namiesto maku možno posypať gule opraženou strúhankou a cukrom.