Makové koláčiky z krehkého maslového cesta vám určite pripomenú lahodné lístkové pečivo. Sú jemné a krehké, plnené tak obľúbenou makovou plnkou.

Makové koláčiky

Oproti klasickému lístkovému cestu je ich príprava neporovnateľne rýchlejšia a určite si pečenie užijete viac, keď doňho zapojíte aj vaše deti. Vyskúšajte si dnes upiecť makové koláčiky a vychutnajte si ich zababušení do deky k šálke čaju.

Postup
  1. Zo všetkých prísad na cesto vypracujeme cesto, ktoré na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Preložíme ho ako list na tri časti ako list do obálky a znovu rozvaľkáme.
  2. Tento postup zopakujeme dokopy trikrát. Vďaka nemu sa nám cesto nalístkuje podobne ako lístkové cesto.
  3. Po poslednom poskladaní cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho v chladničke aspoň hodinu odpočinúť. S odpočinutým a vychladnutným cestom sa nám bude lepšie pracovať a cesto sa lepšie nalístkuje.
  4. Na plnku si premiešame mak s citrónovou kôrou.V horúcej vode rozpustíme cukor a zalejeme ňou mak. Premiešame a necháme chvíľu odstáť. Mak nasaje tekutinu a podľa potreby môžeme potom buď ešte pridať trochu vody, ak je plnka príliš tuhá až sypká, alebo dosypeme trochu maku, ak je plnka príliš riedka.
  5. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik. Kraje zarovnáme a cesto rozkrájame na rovnostranné trojuholníčky.
  6. Do stredu trojuholníčkov nanesieme za lyžičku plnky a všetky tri rohy spojíme v strede nad plnkou. Môžeme ich zlepiť vodou, pri pečení sa totižto slabo spojené rohy ľahko rozlepia.
  7. Koláčiky potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme ich piecť do rozohriatej rúry na 200 stupňov asi na 15-20 minút, kým sa nesfarbia pekne do zlatista.
  8. Hotové makové koláčiky necháme vychladnúť a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.