Viete, kde vznikla prvá bryndziareň na Slovensku? Že nie? V Detve, kúsok od miesta, kde som sa vydala. Myslím, že to tak chcel osud. Žila som totiž dlho v zahraničí. Syry však milujem odjakživa. Musím sa vám priznať, bryndzu som do príchodu na Slovensko vôbec nepoznala. Akonáhle som  ochutnala svoje prvé halušky s bryndzou, zamilovala som sa.

Keď ju máte radi, nie je čo riešiť. A býva to prospešná láska.

Nie je to len o chuti. Bryndza má niekoľko zdraviu prospešných látok, a teda existuje mnoho dôvodov, prečo by sme ju mali jesť.

  • Pôsobí na kvalitu kostí, nielen deťom jej konzumácia pomôže pri raste.
  • Znižuje krvný tlak.
  • Pomáha pri zápaloch pokožky, babičky radia, aby sme si ju prikladali v podobe obkladov na zapálenú kožu.
  • Bryndza je silné probiotikum, nemíňajme výplatu v lekárni, na správnu činnosť čriev si doprajme pravidelne trochu bryndze.
  • Je skvelá pre športovcov, práve kvôli obsahu bielkovín, obsahuje ich dokonca viac, než tvaroh.

Vzniká zasírením ovčieho mlieka, ktoré sa nechá zaschnúť. Takto vznikne hrudkovitý ovčí syr. V bryndziarni sa potom triedi a umýva vodou. Ďalej dozrieva, až sa z neho nakoniec odstráni kôra a prebytočná srvátka. Táto rozdrvená hmota sa posolí a predáva ako bryndza.

májová bryndza

Prečo vám o nej píšem článok práve teraz ? Pretože každý správny milovník bryndze vie, že práve v máji môžete dostať tú najchutnejšia bryndzu z celého roka. Má nezameniteľnú jemnú maslovú chuť, práve preto, že sa vyrába z čerstvo nadojeného mlieka oviec, ktoré sa pásli na zelenej paši.

májová bryndza

Z bryndze si môžeme pripraviť nespočetné množstvo chutných receptov. Samozrejmosťou sú halušky s bryndzou, nátierky (šmirkas), polievka (demikát). Môžeme ju pridať do ľahkých jarných šalátov alebo s ňou naplniť napríklad kurací rezeň. Už ste ju ochutnali v pečenom lístkovom ceste ? Fantázii sa medze nekladú. Verím tomu, že už teraz otvárate chladničku a hľadáte či sa u vás aspoň jedna nenájde. Ak nie, utekajte do obchodu, bryndze totiž nie je nikdy dosť.

© Ajafoto | Dreamstime.com

© Peto Zvonar | Dreamstime.com

© Eva Ziatkova | Dreamstime.com