Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 1 cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 4 hrste čerstvých zelených alebo bielych fazuľových strukov
  • 4 stredne veľké nové zemiaky
  • 500-600 ml vývaru (alebo vody)
  • 250 ml plnotučného mlieka alebo 200 ml smotany na varenie 12 % (môže byť aj bezlaktózová verzia)
  • 2 lyžice kyslej smotany (možno vynechať)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • štipka mletej červenej papriky
  • 2 bobkové listy
  • 2 guľky nového korenia
  • 4 guľky čierneho korenia
  • ocot
  • štipka cukru
  • čerstvý kôpor na dochutenie

Vrstva 1

Lusková polievka s kôprom a smotanou

Ela Kaslu | 329 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
lusková polievka
Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 1 cibuľa (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 4 hrste čerstvých zelených alebo bielych fazuľových strukov
  • 4 stredne veľké nové zemiaky
  • 500-600 ml vývaru (alebo vody)
  • 250 ml plnotučného mlieka alebo 200 ml smotany na varenie 12 % (môže byť aj bezlaktózová verzia)
  • 2 lyžice kyslej smotany (možno vynechať)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • štipka mletej červenej papriky
  • 2 bobkové listy
  • 2 guľky nového korenia
  • 4 guľky čierneho korenia
  • ocot
  • štipka cukru
  • čerstvý kôpor na dochutenie


Lusková polievka s kôprom je klasika letných dní. Kto by nemal rád tento letný evergreen! Jednoduchá a pritom vynikajúca mliečna polievka so sladučkými fazuľovými luskami a zemiakmi, ochutená kôprom a octom. Ak je lusková polievka pripravená dobre a poctivo z vývaru, čerstvých luskov, kôpru zo záhrady a nových zemiakov, je to skutočná lahôdka! Túto výbornú polievku si môžete dopriať aj keď máte problém s laktózou. Namiesto obyčajného mlieka a smotany jednoducho použite ich bezlaktózové verzie. Chutí tiež skvelo! Záverečné slovo patrí vám, takže luskovú polievku môžete podávať s kôprom, či bez neho. Ochutiť ju môžete normálnym či jabĺčnym octom a lyžicou smotany či jogurtu navyše.

Letná lusková polievka v klasickej i bezlaktózovej verzii

  1. Na základ luskovej polievky speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  2. Medzitým si lusky umyjeme, odstránime konce (a prípadné „fúzy“) a nakrájame na 3-4 cm kúsky.
  3. Pridáme ich k orestovanej cibuli a krátko spolu opražíme.
  4. Zalejeme horúcim vývarom (alebo vodou) a osolíme. Pridáme bobkový list a korenie.
  5. Povaríme 5-7 minút. Potom pridáme očistené na kocky nakrájané zemiaky. Polievku povaríme, kým nie sú zemiaky a lusky mäkké.
  6. Múku rozhabarkujeme v mlieku s kyslou smotanou a pridáme štipku mletej červenej papriky. Z horúcej polievky odoberieme do mlieka dve tri naberačky a premiešame. Potom všetko opatrne prelejeme do polievky.
  7. Prevaríme, ochutíme čerstvým sekaným kôprom a odstavíme. Ochutíme cukrom podľa chuti a octom.
  8. Ak robíme bezlaktózovú verziu, použijeme vhodné verzie mlieka a smotany.
  9. Podávame s dobrým chlebíkom.
  10. Tip: Komu nerobí cibuľa v polievke dobre, môže lusky a zemiaky povariť priamo vo vývare a dokončiť podľa receptu, ale cibuľový základ dodá polievke lepšiu, plnšiu chuť.
  11. Tip: V príliš teplých dňoch chutí lusková polievka polievka lepšie teplá až vlažná, nie horúca. Do taniera môžete ešte pridať lyžicu chladnej bielej smotany alebo bieleho jogurtu.