Losos so šošovicovým šalátom je skvelá kombinácia sýtej ryby a teplého šalátu z uvarenej šošovice a póru. My sme pridali dresing z typicky severského Skyru podobného bielemu jogurtu.

Grilovaný losos so šošovicovým šalátom – ľahké jedlo po sviatkoch

  1. Lososa dáme piecť aj s kožou na 15 min na 180 stupňov Celzia. Po 10 minútach kožu ľahko stiahneme a lososa pokvapkáme olejom a posolíme. Pečieme alebo grilujeme ďalších 5 minút.

  2. Pór očistíme, nakrájame a orestujeme ho na oleji v panvici.

  3. Pridáme uvarenú alebo sterilizovanú šošovicu a premiešame.

  4. Pridáme špenát, premiešame a odstavíme.

  5. Na dresing vymiešame jedno balenie Skyru, 2 PL horčice, 1 až 2 PL olivového oleja a ½ ČL soli. Dobre vychladíme a podávame k jedlu.
  6. Losos, ako aj iné ryby patria do zdravého menu, nakoľko obsahuje vysoké množstvo vitamínu D. Viac o význame tohto vitamínu pre naše telo: Ktoré potraviny obsahujú vitamín D, dôležitý pre naše zdravie?
  7. Ryby sú všeobecne považované za zdravé potraviny

    Obsahujú veľa živín, sú dobrým zdrojom kvalitných bielkovín a hlavne majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Najdôležitejšie kyseliny EPA (eikozapentaénová) a DHA (dokozahexaénová) inhibujú tvorbu zápalových mediátorov, prostaglandínov a leukotriénov. Omega-3 mastné kyseliny sú rozhodujúce pre optimálne fungovanie tela a mozgu a majú protizápalové pôsobenie.

    Bielkoviny v rybacom mäse

    Sú ľahko stráviteľné a využiteľné, obsahujú aminokyseliny ako treonín, tryptofán, lyzín, leucín, valín a taurín. Okrem toho obsahujú dôležité minerály a stopové prvky, hlavne jód, ktorý je potrebný na správnu funkciu štítnej žľazy. V rybách sa nachádza aj selén, ktorý funguje ako antioxidant a chráni telo pred ťažkými kovmi. Pozitívum je, že majú nízky obsah sodíka a vysoký obsah draslíka, čo je dôležité hlavne pri hypertenzii. Z vitamínov obsahujú vitamíny skupiny B, dokonca aj vitamín B12. Obsahujú aj všetky vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K. Vitamíny A a D sú potrebné na podporu imunitného systému.

    Ryby v obchodoch

    Na výber je široké spektrum rýb, či už morských alebo sladkovodných. Najznámejší je losos, hlavne kvôli vysokému obsahu spomínaných omega-3 mastných kyselín. Ďalšie chutné morské ryby sú napríklad – treska, pražma morský vlk, platýz, pramica, sleď, makrela, tuniak, treska alebo sardinky.

    Sladkovodné ryby

    Najvyšší obsah omega 3 mastných kyselín má pstruh a sumček africký. Okrem toho môžete vyskúšať aj iné ryby, napríklad tilapia, šťuka, kapor, zubáč, ostriež, karas, pleskáč a ďalšie

    Ideálne je konzumovať ryby 2x týždenne, na množstvo je to približne 600-800 g, vrátane morských plodov. Je vhodné preferovať menšie ryby, tak do 30 cm, kvôli obsahu ťažkých kovov.

    Rybie mäso neobsahuje bielkovinu ako je napríklad kolagén a to umožňuje krátku šetrnú tepelnú úpravu. Ryby si tak môžete pripraviť rýchlo a na niekoľko spôsobov – upiecť v rúre, na grile alebo na panvici, pošírovať vo vode, pripraviť vývar alebo hustú polievku. Prípadne pripraviť ako fašírku či domáce rybie prsty pečené v rúre. Upečenú rybu môžete podávať s prílohou alebo použiť ako súčasť šalátu.

    ryba v lupienkoch

    Ryba obaľovaná v kukuričných lupienkoch je chrumkavá a lákavá pre deti. Zároveň je to skvelý zdravý recept, ktorý si môžete dopriať spolu s rodinou. Deti jednoducho odjakživa milujú neobvyklé spôsoby podávania jedla, tak prečo im v tom nevyhovieť.

    Ryba je vhodnou alternatívou k mäsu aj pre deti

    Pri deťoch však treba dávať pozor, aby bola poriadne tepelne upravená a nedošlo k zdravotným ťažkostiam. Do jedálnička ju môžete zaradiť už okolo 10 mesiaca veku a začať najskôr lokálnymi sladkovodnými. Morské ryby je lepšie zaradiť až po 1. roku života. Vhodné rybky do prvých príkrmov sú sumček africký alebo zubáč. Hlavne kvôli minimálnemu obsahu kostí. Vhodný je aj pstruh, len tam už je to trochu pracnejšie s odstraňovaním kostí. Po roku už môžete vyskúšať aj morské ryby ako napríklad: losos, pražma, morský vlk, platýz, sleď, makrela, parmica. Bez kostí je halibut, ostriež nílsky a treska aljašská.

    Ohľadom konzumácie rýb je aj niekoľko negatívnych informácii kvôli kontaminácii ťažkých kovov. Hladiny týchto kontaminantov sú však sledované a je stanovená maximálna hranica, koľko sa môže nachádzať v mäse z rýb. Najhoršie z toho vychádzajú veľké ryby ako mečúň, žralok, tuniak veľký a makrela kráľovská. Každopádne, benefity získané konzumáciou rýb prevyšujú negatíva vyplývajúce z ich konzumácie.