Lístkové cesto je veľmi obľúbeným polotovarom, po ktorom siahame, keď potrebujeme rýchlu večeru, alebo jednoduché a efektné pohostenie pre nečakaných hostí. Je výbornou voľbou pre tie dni, kedy máme v chladničke zopár zvyškov, ktoré potrebujeme spotrebovať. Stačí naplniť, zarolovať a zapiecť. 

Lístkové cesto – čas na experimentovanie

Môžeme tak využiť zvyšky vareného mäsa, zeleninu, syry, šunku, salámy… fantázii sa medze nekladú. Originálnym spôsobom môžete dokonca využiť dusenú kyslú kapustu, ktorá vám zvýšila napr. od pečenej kačky či husy.  Stačí mať po ruke všestranné lístkové cesto.

Postup
  1. Na náplň si na na oleji alebo masti opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno. Keď zosklovatie, pridáme na kocky nakrájané údené mäso alebo slaninu. Chvíľu spolu opekáme a prisypeme celú rascu, ktrorú necháme rozvoňať.
  2. Do panvice potom vložíme vyžmýkanú kyslú kapustu (ktorú sme predtým na doske rozkrájali) a premiešame. Zakryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka, podľa potreby podlievame vodou.
  3. Keď je kapusta mäkká, necháme odpariť prebytočnú tekutinu a pridáme najemno nastrúhaný zemiak, ešte chvíľu povaríme, čím sa kapusta zahustí. Odstavíme, osolíme a okoreníme. Necháme úplne vychladnúť.
  4. Rúru si zohrejeme na  180 °C. Plech na pečenie vystelieme papierom.  Lístkové cesto vyberieme z chladničky, necháme ho chvíľku povoliť (ale nie dlho) a rozvinieme. Ak používame mrazené, necháme ho najskôr rozmraziť a potom rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme na rovnaké pláty.
  5. Na rozvaľkané cesto nanesieme náplň do stredu po celej dĺžke a zavinieme. Okraje stlačíme, záviny potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme troškou celej rasce a vložíme do rúry. Pečieme približne 20-30 minút do zlata.
  6. Tip 1: ak nám zostala dusená kapusta z predchádzajúceho dňa a chceme ju v recepte využiť, postupujeme tak, že na panvici si opečieme kúsky slaniny /môže byť aj prerastanejšia oravská/, keď pustí tuk a opečie sa do zlata, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a spolu ešte pár minút restujeme, až cibuľa zmäkne. Premiešame s kapustou a necháme vychladnúť. Ďalej postupujeme už podľa receptu.
  7. Tip 2: vyskúšajte lístkové záviny aj s inými, menej tradičnými náplňami napr. grilované kuracie mäso+tymián+pečená dyňa hokkaido, pečená cvikla+kozí syr+vlašké orechy, predvarené zemiaky+bylinky+restované huby.