Ide na vás jarná únava? Nezúfajte, zažente letargiu (ako inak) dobrým jedlom! Strukovinové šaláty sú v poslednom čase veľmi populárne, čo je skvelé, pretože šošovica, fazuľa, cícer a ostatné, sú pre náš organizmus naozaj prospešné. Tieto jednoduché mini klobásky – lístkové cesto s mletým mäsom – sú ideálne ako jedlo so sebou: do školy, práce alebo len tak na deku na piknik. Sú rýchlo hotové a v kombinácii s netradičným jarným šalátom chutia naozaj výborne. Šalát chutí aj samotný, ale v spoločnosti mini klobások zabalených v lístkovom ceste mu to sluší ešte viac 😉

Lístkové cesto s mletým mäsom a šošovicovým šalátom

Postup
  1. Rúru zohrejeme na 200 °C. Mäso vložíme do misky a premiešame s najemno nastrúhanou cibuľou a pretlačeným strúčikom cesnaku. Z tymiánu, rozmarínu a šalvie otrháme lístky a nasekáme nadrobno. Čerstvé bylinky môžeme nahradiť sušenými a to tak, že z každej  použijeme do receptu ½ lyžičky. Bylinky pridáme k mäsu, osolíme, okoreníme čiernym a bielym korením a všetko spolu dobre premiešame. Z mäsa vyformujeme malé klobásky, ktoré zabalíme do cesta.
  2. Lístkové cesto popicháme vidličkou a balíčky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 25-30  minút do zlata.
  3. Šošovicu si na hodinu namočíme do studenej vody. U drobnej šošovice to nie je potrebné, len ju treba chvíľu dlhšie povariť. Vodu z namáčania zlejeme a šošovicu uvaríme v čistej vode do mäkka, ale pozor, nesmieme ju rozvariť . Skúste použiť drobnozrnú zelenú šošovicu, napr. puy alebo čiernu belugu, ktoré po uvarení pekne držia tvar a majú vynikajúcu chuť.
  4. Uvarenú šošovicu scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme vychladnúť. Medzitým si reďkvičku nakrájame na tenké plátky, kaleráb očistíme a nakrájame na drobné kocky, pažítku a petržlenovú vňať nasekáme. V miske zľahka premiešame šošovicu so zeleninou a petržlenovovu vňaťou a zalejeme zálievkou – tú si pripravíme prešľahaním olivového oleja s citrónovou šťavou, soľou a korením. Opäť zľahka premiešame a necháme pár minút odstáť – kým sa nám dopečú klobásky- a podávame.
  5. Tip na zálievky: akékoľvek šalátové zálievky na báze olivového oleja a citrónovej šťavy sa najlepšie pripravujú v malom poháriku s vrchnákom.  Do pohára dajte všetky prísady na zálievku, dobre uzatvorte a pretrepte. Zálievka sa rovnomerne premieša a nepotrebujete žiadnu misku a metličku.  Plus keď zálievku nespotrebujete celú, môžete ju v zatvorenom poháriku uložiť do chladničky a použiť neskôr.