Víkendové raňajky si žiadajú niečo špeciálne! Ovsené vločky nechajte tentokrát v šuplíku (a doprajte si ich cez týždeň) a namiesto nich vytiahnite z mrazničky lístkové cesto. Skúste pripraviť pre deti prekvapenie v podobe sladkých raňajok s našimi rozkošnými ovocnými koláčikmi. Okrem toho že výborne chutia, vyzerajú naozaj neodolateľne. Naviac deti milujú farebné drobné ovocie. Pokojne ich zapojte do pečenia, recept je jednoduchý a s troškou pomoci  ich určite zvládnu aj vaše ratolesti 🙂

Lístkové cesto je poklad medzi cestami

Tieto veselé koláčiky sú výborné aj keď čakáte hostí a nechce sa vám vymýšľať zložité dezerty. Určite do plnky použite syr Philadelphia – je zamatovo krémový a jemný – a presne taký bude aj váš dezert po upečení. Ak ho náhodou nezoženiete, ako náhrada poslúži mascarpone.

Tip: ak vám pár kúskov zostane do druhého dňa, skladujte ich v chlade a na druhý deň rozpečte pár minút v rúre – budú ako čerstvé.

Ďalšie recepty s  lístkovým cestom: Lístkové cesto – super recepty na slané aj sladké pochúťky

Postup
  1. Rúru zohrejeme na 200 °C.  Plech na pečenie vystelieme pečiacim papierom.
  2. V miske premiešame syr s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou a kôrou.
  3. Lístkové cesto rozvinieme a z každého vykrojíme 4 väčšie kruhy (alebo 8 menších). Z dvoch plátov dostaneme buď 8 väčších alebo 16 menších koláčikov.
  4. Každé koliesko prenesieme na plech a ostrým nožom narežeme od okrajov cca 1 cm. Robíme to preto, aby sa okraj počas pečenia oddelil a nadvihol, čím zabránime prípadnému vytečeniu náplne. Stred koláčikov popicháme vidličkou.
  5. Na každé koliesko nanesieme do stredu krém a obložíme ovocím. Môžeme pripraviť jednodruhové koláčiky, alebo na každé dáme zmes ovocia. Vajíčko prešľaháme s lyžicou vody a potrieme ním okraje  koláčikov.  Tie môžeme ešte na záver posypať kryštálikmi cukru. Pečieme 15-18 minút do zlata.
  6. Necháme chladnúť pár minút na plechu, potom preložíme na mriežku a necháme ich úplne vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Môžeme ozdobiť kúskom bylinky, napr. mäty.
  7. Tip: v sezóne môžete použiť akékoľvek ovocie nakrájané na menšie kúsky, napr. broskyne, marhule, jablká, hrušky, dokonca hrozno či egreše.