Linecké koláčiky už dávno nie sú iba vianočným pečivom. Základné krehké cesto sa dá naplniť rôznymi plnkami a dozdobiť podľa ľubovôle. Prečo si ich neupiecť aj v lete, keď sú také dobré?

Linecké koláčiky s dvoma plnkami

Ak ste ešte neskúšali takéto koláčiky s citrónovou a mascarpone plnkou, tak tento recept si určite nenechajte ujsť. S lineckým cestom sa dajú robiť divy a v tomto prípade bude dvojnásobne platiť, že aj oči jedia. Napiekli sme totižto krásne jedlé margarétky.

Postup
  1. Práškový cukor premiešame s múkou, pridáme soľ a nakoniec pridáme zmäknuté maslo. V mixéri všetky spomínané ingrediencie premiešame, kým nám nevznikne mrvenička.
  2. Pridáme biely jogurt a znovu premiešame, kým sa nám nevytvorí vláčne cesto.
  3. Cesto necháme 10 minút odpočinúť v chladničke. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  4. Pripravíme si valček, vykrajovátko a formu na mini-muffiny. Cesto vyvaľkáme asi na 3 mm a vykrajujeme kvevtinky o čosi väčšie ako je otvor na muffin.
  5. Kvetinky položíme na otvor na muffin a stred opatrne a zatlačíme dnu. Cesto sa tak pekne vyformuje do malého „kalíška“. Dno kalíškov poprepichujeme vidličkou a pečieme asi 15 minút, kým cesto nezačne jemne hnednúť.
  6. Necháme úplne vychladnúť, potom plníme.
  7. Na mascarpone plnku len dohladka vymiešame všetky suroviny a lyžičkou nanesieme do koláčikových tortičiek.
  8. Dozdobíme citrónovým krémom, ktorý si pripravíme nasledovne: Chemicky neošetrený citrón ostrúhame (pozor, aby sme strúhali len žltú kôru).
  9. V mixéri najprv riadne premiešame cukor a citrónovú kôru. Citrónový cukor potom utrieme v miske spolu s maslom. Postupne po jednom pridávame žĺtka.
  10. Nakoniec pridáme šťavu z citrónu a štipku soli. Celú zmes varíme asi 10-12 minút na miernom plameni za stáleho miešania, až kým sa nám nevytvorí pudingová konzistencia.

Snáď ste sa nezľakli dlhého postupu – príprava nie je v skutočnosti až taká náročná a výsledok stojí za to 🙂