Liaty tekvicový perník je jednoduchý voňavý jesenný koláč. Stvorený je na Halloweenskú párty, na raňajky do chladných jesenných rán, alebo ako desiatový koláčik pre deti.

Jesenný liaty tekvicový perník

  1. Najskôr si pripravíme tekvicové pyré. Tekvicu umyjeme a opatrne nožom prepolíme. Lyžičkou potom vydlabeme jadierka.

  2. Tekvicu rozložíme na plech na pečenie a dáme ju takto prepolenú piecť. Podľa veľkosti tekvice to potrvá od 30 do 45 min. Menšiu tekvicu budeme piecť samozrejme kratšie.

  3. Upečenú tekvicovú dužinu potom ľahko lyžicou preložíme do mixéra a s troškou vody ju rozmixujeme.

  4. Tekvicové pyré môžeme trochu ochutiť škoricou, muškátovým orieškom, mletým zázvorom a poḱojne aj štipkou čierneho korenia.

  5. Teraz sa môžeme pustiť do cesta, ktoré je úplne jednoduché.
  6. V jednej mise premiešame suché prísady, teda preosiatu múku, preosiaty kypriaci prášok a sódu bikarbónu, korenia a cukor.
  7. V druhej mise premiešame mokré prísady teda tekvicové pyré, olej, rozmiešané vajíčko, šľahačku a med.
  8. Potom do sypkej zmesi prilejeme mokré prísady a varechou ich zamiešame. Nemiešame dlho, len trochu, aby sa akurát obe zmesi prepojili. Vďaka krátkemu miešaniu ostane koláč krásne mäkký a nadýchaný.
  9. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (táto dávka vystačí na menší plech, rozmer asi 20×30 cm) a cukrárskou špachtlou uhladíme povrch.
  10. Liaty tekvicový perník pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút. Podávame ho posypaný práškovým cukrom, na ozdobenie môžeme ponúknuť aj vyšľahanú šľahačku.
  11. Na tohtoročnú Halloweenskú párty pripravte k perníku aj hrejivé tekvicové korenené latte.  So škoricou a šľahačkou je to populárna jesenná verzia horúceho kávového nápoja. Navyše využijete tekvicové pyré, ktoré si viete aj odložiť na ďalšie dni. My sme ho pre vás pripravili aj s videom. Ochutnali sme a … Je veľmi lahodné a rozhodne  stojí za za to! Pripravte ho napríklad na tohtoročnú Halloweenskú párty.