Cheesecake ochutnal asi každý. Možno sa vám niekedy zdalo, že je to taký „americký výmysel“ a že si vystačíme so svojimi domácimi koláčmi. Ale viete čo, bola by škoda neochutnať niečo rokmi overené a na celom svete populárne. Najmä, keď máme doma toľko skvelých tvarohov od domácich výrobcov.

Levanduľový cheesecake so sladkým medom

  1. Veď cheesecake je vlastne chutný tvarohový koláč, kde plnka tvorí dominantu a cesta je na ňom len veľmi málo. Väčšinou sú to podrvené sušienky, ktoré môžete variovať podľa toho či máte chuť na ovsené, zdravšie, v biokvalite, alebo sladšie a podobne. Dokonca môžete tvarohovú plnku posadiť aj na piškótové cesto, ktoré upečiete podľa svojich nárokov na dobrý koláč. Tento koláč má rád, hádam každý. A dobrým cheesecakom nemôžete šliapnuť vedľa.
  2. Asi už ste ochutnali cheesecake s príchuťou limety, malín, kakaa, alebo karamelu. Ale ochutnali ste už letnú edíciu tohoto slávneho dezertu? Voňavý levanduľový cheeseckae s medom. Tu je recept:
  3. Rúru predhrejte na 180 °C.
  4. Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložte papierom na pečenie a zospodu dôkladne zabaľte alobalom.
  5. Sušienky rozdrvte nadrobno, pridajte zmäknuté maslo a vytvorte kompaktnú zmes, ktorú vysypte do formy. Utlačte, zarovnajte a len krátko (asi 12 minút) zapekajte. Potom nechajte vychladnúť.
  6. Teplotu v rúre upravte na 160 °C.
  7. Smotanový syr s cukrom, vnútro vanilky a med dôkladne šľahajte aspoň 3 minúty, následne do cesta zapracujte vajcia.  Prilejte smotanu na šľahanie a kyslú smotanu, rozdrvenú a preosiatu levanduľu. Krém vylejte do tortovej formy na zapečený korpus.
  8. Tortu obloženú alobalom vložte do vyššieho plechu a do ⅓ vlejte vriacu vodu. Pečte pri teplote 160 °C asi 1,5 hodiny. Po upečení pootvorte dvierka rúry na 5 – 10 cm, vložte varešku medzi dvierka a nechajte cheesecake postupne asi hodinu chladnúť.
  9. Kým cheesecake chladne, pripravte si polevu. Zmiešajte všetky suroviny, po hodine jemne naneste na cheesecake a nechajte dôkladne vychladnúť 4 hodiny v chladničke.