Pripravte sa na to, že v nasledujúcich mesiacoch sa šéfkuchári budú predbiehať vo vymýšľaní špecialít s chuťou, vôňou a farbou levandule, len aby vám priniesli kus „vesmíru“ na tanieri.

Cheesecake s vôňou levandule

Postup
  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložte papierom na pečenie a zospodu dôkladne zabaľte alobalom.
  3. Sušienky rozdrvte nadrobno, pridajte zmäknuté maslo a vytvorte kompaktnú zmes, ktorú vysypte do formy. Utlačte, zarovnajte a len krátko (asi 12 minút) zapekajte. Potom nechajte vychladnúť.
  4. Teplotu v rúre upravte na 160 °C.
  5. Smotanový syr s cukrom, vnútro vanilky a med dôkladne šľahajte aspoň 3 minúty, následne do cesta zapracujte vajcia.  Prilejte smotanu na šľahanie a kyslú smotanu, rozdrvenú a preosiatu levanduľu. Krém vylejte do tortovej formy na zapečený korpus.
  6. Tortu obloženú alobalom vložte do vyššieho plechu a do ⅓ vlejte vriacu vodu. Pečte pri teplote 160 °C asi 1,5 hodiny. Po upečení pootvorte dvierka rúry na 5 – 10 cm, vložte varešku medzi dvierka a nechajte cheesecake postupne asi hodinu chladnúť.
  7. Kým cheesecake chladne, pripravte si polevu. Zmiešajte všetky suroviny, po hodine jemne naneste na cheesecake a nechajte dôkladne vychladnúť 4 hodiny v chladničke.