Receptov na boršč je nespočetne veľa. Je to jedno z jedál, ktoré sa pripravujú v každej domácnosti inak, preto je zbytočné hľadať jediný pravý a zaručený recept. Každá gazdiná ma ten svoj „originálny“.  Čo ale nesmie v dobrom boršči chýbať je určite kapusta, cvikla, zemiaky, mrkva a dobrá hustá smotana na podávanie. Poviete si, a kde je mäso? 🙂 Recept na sýty poctivý boršč s hovädzím mäsom sme vám už ponúkli, teraz pre vás máme odľahčenú ale výbornú bezmäsitú verziu. 

Boršč – nezabudnite na smotanu a bylinky

Recept naň sme vylákali od rodenej Ukrajinky a musíme povedať, že je naozaj vynikajúci. Dokonca nám potvrdila, že na Ukrajine sa zeleninový boršč varieva oveľa častejšie ako ten s mäsom. Na druhý deň po uvarení sa chute prepoja a polievka získa sýto bordovú farbu. Nezabudnite si k nemu naservírovať hustú kyslú smotanu a plnú hrsť jarných byliniek.

Postup
  1. Zemiaky nakrájame na menšie kocky a dáme variť do väčšieho hrnca do osolenej vody s bobkovým listom a guličkami čierneho a nového korenia. Po pár minútach varenia pridáme natenko nastrúhanú bielu kapustu.
  2. Medzitým si na panvici na oleji opečieme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita, pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu a chvíľu spolu podusíme. Pridáme paradajkový pretlak, štipku mletej červenej papriky a podlejeme troškou vody. Necháme prevrieť pár minút a vlejeme do hrnca k zemiakom a kapuste. Na panvici od mrkvy krátko podusíme nahrubo nastrúhanú cviklu, pokvapkáme octom a cukrom, aby si polievka zachovala krásnu žiarivú farbu.  Pridáme k polievke a ďalej spolu povaríme,  kým zelenina nie je úplne mäkká.
  3. Tesne pred dovarením pretlačíme do polievky strúčiky cesnaku. Na tanieri servírujeme boršč s lyžicou kyslej smotany, nasekanou petržlenovou vňaťou, kôprom  a jarnou cibuľkou.