Lečo zapekané v panvici

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Pre 2 osoby:

 

 

, zelené alebo kombinácia farebných a podľa chuti pálivé alebo sladké

 

Ingrediencie

Pre 2 osoby:

 

 

, zelené alebo kombinácia farebných a podľa chuti pálivé alebo sladké

 

Nutričné hodnoty

Billa

Lečo je obľúbené letné sezónne jedlo. Jeho vôňa mnohým pripomína leto a dovolenku. Zdá sa však, že lečo nie je len regionálna pochúťka. Severoafrická verzia nášho obľúbeného leča sa volá šakšuka a je to vynikajúca varianta tohto letného jedla. My sme recept prispôsobili našim chutiam, pridali dobrú slovenskú klobásku a vajíčka od sliepok z voľného výbehu. Najlepšie je samozrejme použiť práve dozrievajúcu papriku a paradajky priamo zo záhrady, ale ak k domácej zelenine nemáte prístup, v Bille nájdete skvelé slovenské sladké paradajky a papriky.

Leto bez leča? To by nešlo! A jedno lečo leto nerobí, tak vyskúšajte aj náš recept!

Postup:

  1. Klobásku nakrájame na kolieska a osmahneme na troške oleja. Keď pustí tuk a je do zlata, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a spolu opražíme 5 minút.
  2. Medzitým si nakrájame papriky na prúžky a paradajky na väčšie kusy. Komu sa nelení, môže paradajky pred tým  spariť vo vriacej vode, následne schladiť v studenej a ošúpať.
  3. Do klobáskovo-cibuľového základu prisypeme rímsku rascu a mleté čili korenie.
  4. Premiešame, pridáme papriky a paradajky a podlejeme troškou vody. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Zakryjeme pokrievkou a dusíme približne 10 minút.
  5. Potom odokryjeme a necháme všetku tekutinu vypariť, aby sme dostali hustejšiu konzistenciu.
  6. Varechou urobíme do leča jamky a do každej vyklepneme opatrne jedno vajíčko tak, aby sme neporušili žĺtky.
  7. Dáme zapiecť do rúry na 8-10 minút (180 °) alebo prikryjeme pokrievkou a necháme na slabšom plameni vajíčka stuhnúť. Žĺtky môžu zostať trošku tekuté.
  8. Tip: Podávame horúce, posypané petržlenovou vňaťou.
  9. Tip: pred vložením do rúry môžete do leča zatlačiť aj kúsky fety,  jedlo bude ešte zaujímavejšie.
  10. My sme použili rímsku rascu, je aromatická a dodá jedlu ten správny orientálny šmrnc. Ale ak vám viac vyhovuje klasická rasca, použite ju. Podávame najlepšie s chlebovými plackami, ktorými vyjedáme pokrm priamo z panvice. Alebo si k nemu klasicky dáme dobrý poctivý chlieb.