Lečo zapekané v panvici
... sezónny lokálny recept na lečo v novej receptúre
Ingrediencie
Pre 2 osoby:
- 4 väčšie paradajky
- 3 papriky, zelené alebo kombinácia farebných a podľa chuti pálivé alebo sladké
- 1 cibuľa
- 1 lyžička čili vločiek, alebo 1 čerstvá čili paprička. Ak nemáte radi pikantné, nahraďte sladkou mletou paprikou.
- ½ nožičky domácej klobásky
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1-2 strúčiky cesnaku (hľadajte v letáku BILLA)
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
- 2-3 vajíčka

Lečo je obľúbené letné sezónne jedlo. Jeho vôňa mnohým pripomína leto a dovolenku. Zdá sa však, že lečo nie je len regionálna pochúťka. Severoafrická verzia nášho obľúbeného leča sa volá šakšuka a je to vynikajúca varianta tohto letného jedla. My sme recept prispôsobili našim chutiam, pridali dobrú slovenskú klobásku a vajíčka od sliepok z voľného výbehu. Najlepšie je samozrejme použiť práve dozrievajúcu papriku a paradajky priamo zo záhrady, ale ak k domácej zelenine nemáte prístup, v Bille nájdete skvelé slovenské sladké paradajky a papriky.
Leto bez leča? To by nešlo! A jedno lečo leto nerobí, tak vyskúšajte aj náš recept!
Postup
- Klobásku nakrájame na kolieska a osmahneme na troške oleja. Keď pustí tuk a je do zlata, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a spolu opražíme 5 minút.
- Medzitým si nakrájame papriky na prúžky a paradajky na väčšie kusy. Komu sa nelení, môže paradajky pred tým spariť vo vriacej vode, následne schladiť v studenej a ošúpať.
- Do klobáskovo-cibuľového základu prisypeme rímsku rascu a mleté čili korenie.
- Premiešame, pridáme papriky a paradajky a podlejeme troškou vody. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Zakryjeme pokrievkou a dusíme približne 10 minút.
- Potom odokryjeme a necháme všetkú tekutinu vypariť, aby sme dostali hustejšiu konzistenciu.
- Varechou urobíme do leča jamky a do každej vyklepneme opatrne jedno vajíčko tak, aby sme neporušili žĺtky.
- Dáme zapiecť do rúry na 8-10 minút (180 °) alebo prikryjeme pokrievkou a necháme na slabšom plameni vajíčka stuhnúť. Žĺtky môžu zostať trošku tekuté.
- Tip: Podávame horúce, posypané petržlenovou vňaťou.
- Tip: pred vložením do rúry môžete do leča zatlačiť aj kúsky fety, jedlo bude ešte zaujímavejšie.
- My sme použili rímsku rascu, je aromatická a dodá jedlu ten správny orientálny šmrnc. Ale ak vám viac vyhovuje klasická rasca, použite ju. Podávame najlepšie s chlebovými plackami, ktorými vyjedáme pokrm priamo z panvice. Alebo si k nemu klasicky dáme dobrý poctivý chlieb.
Súvisiace recepty

Bravčové mleté s ryžou na vietnamský spôsob
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Zemiakový prívarok na kyslo s mäsovými guľkami
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Beef Bourguignon slávny francúzsky recept
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 180 min

Domáca pečeňová paštéta s dobrým chlebom
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Domáci sendvič s morčacím mäsom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 90 min

Lokše plnené kačacím mäsom a červenou cibuľou
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 120 min