Lávový koláč je láska na prvý pohľad aj na prvé sústo

Ak tiež milujete čokoládu, ako celá naša rodina, vyskúšajte tento slávny recept. Lávový koláč má úspech vždy. Nebojte, počula som už kde čo, ako náročné je docieliť efekt vytekajúcej čokoládovej náplne. V skutočnosti je to jednoduchý koláč a my máme pre vás aj pár tipov, ako dosiahnuť dokonalosť v tomto recepte.

Lávový koláčik s teplou vláčnou čokoládou

  1. Tento recept je veľmi jednoduchý a zároveň obľúbený a efektný na podávanie. Najskôr si dáme predhriať rúru na 230 stupňov.

  2. Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a spoločne s maslom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli. Na vodný kúpeľ dám zohriať trošku vody do malého hrnca a naň postavíme vhodnú, napríklad plechovú. V miske máme kúsky čokolády s maslom.

  3. Občasne ju miešame, aby sa spolu s rozpusteným maslom spojila. Keď je čokoláda aj maslo rozpustené, na chvíľu ho odložíme nabok, necháme ho trochu vychladnúť.

  4. Medzi tým si pripravíme vajcia, budeme potrebovať 2 celé a ešte k tomu 2 žĺtky. Zvyšné 2 bielky môžeme odložiť do chladničky a použiť ich v inom recepte, môžeme ich napríklad pridať do raňajkovej omelety.

  5. Vajcia a žĺtky potom vo väčšej mise za pomoci kuchynského šľahača vyšľaháme spolu s trochou soli. Keď vajcia získajú krémovú farbu, pridáme cukor a šľaháme ďalej. Po chvíli pridáme počas šľahania čokoládu spolu s maslom.

  6. Nakoniec už len jemne zapracujeme ručne múku. Dbáme na to, aby sme s múkou v zmesi zaobchádzali opatrne, chceme našu zmes udržať stále trochu nadýchanú.

  7. Je čas na tip číslo jedna a tým je príprava formičiek na pečenie, tie vymažeme nielen trochou masla ale navyše ich môžeme ešte vysypať trochou hrubej múky. Vďaka tomu bude vyklopenie z formičiek bezproblémové, čo je pri tomto koláči dôležité.

  8. Cesto nalejeme rovnomerne do formičiek, ktoré sme rozostavili na väčší plytký plech, aby sa nám tak s nimi ľahšie manipulovalo.

  9. Takto ich dáme piecť do vyhriatej rúry na 8 – 12 minút.

  10. Pre dosiahnutie efektu po rozkrojení sa prikláňam k 8 minútam, čím viac pečiete, tým budú koláčiky prepečenejšie a teda aj vnútri pevnejšie. Po vybratí z rúry ich ale nechajte ešte 1 minútu odpočívať, než ich opatrne vyklopíte na tanier.

  11. Tip: Lávový koláč servírujte posypaný práškovým cukrom s ovocím. Veľmi chutná a vhodná je kombinácia s kopčekom šľahačky. V lete je zase perfektná na doplnenie teplého koláča s lejúcou sa čokoládou vanilková, alebo malinová zmrzlina. Dobrú chuť.

  12. Snaha o vyklopenie koláčika z formičky nemusí byť pre vás frustrujúca. Nemusíte sa báť, ak sa budete držať receptu, zaručene sa to podarí. A ak sa ešte tak trochu bojíte, možno vás upokojím aj tým, že rovnako dobrý je koláčik aj viac prepečený.