Ani sa nenazdáme, a o chvíľu je tu obdobie zhadzovania kabátov a aj „prebytkov“ ktoré sme si počas zimy nazhromaždili 🙂  A aby  sme v nových  rifliach vyzerali tip top, je čas zaradiť do jedálnička niečo ľahšie. Tento kurací špíz je ľahký hneď tri krát: pripravíte ho rýchlo, je nenáročný na suroviny a vynikajúco chutí.

Šťavnatý kurací špíz

Ak si strážite líniu, pripravte si ku špízu jednoduchý jogurtový dip a listový šalát, ak chcete sýtejší obed pre celú rodinu,  podávajte  špíz napríklad s pečenými zemiakmi alebo dusenou ryžou.

Postup
  1. Pripravíme si všetky suroviny: kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky o veľkosti sústa.  Šampiňóny prekrojíme na štvrtinky alebo polovičky (prípadne necháme vcelku ak sú malé). Cuketu nakrájame na hrubšie kolieska a tie potom na štvrtiny.
  2. Kuracie mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením a grilovacím korením (ak obsahuje aj soľ, tak solíme opatrne).
  3. Na špízy striedavo napichujeme kúsky mäsa, cukety, šampiňónov a cherry rajčiny. Najlepšie sú nerezové špízy. Ak použijeme drevené špajle,  je potrebné ich najskôr ponoriť na pol hodinu do vody a až potom použiť, v opačnom prípade by mohli v horúcej rúre začať horieť.
  4. Rúru zohrejeme na 200 °C. Hotové špízy ukladáme do zapekacej nádoby. Povrch špízov ešte jemne posolíme a okoreníme mletým čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zvyšné kúsky zeleniny môžeme poukladať pomedzi špízy.
  5. Zapekáme približne 30 minút do zlata. V polovici pečenia môžeme špízy otočiť, aby sa všetko prepieklo rovnomerne. Na záver prepneme  rúru na funkciu gril a dopekáme ešte 5 minút pod grilom.
  6. Podávame napr. s jednoduchým dipom (majonéza, biely jogurt, cesnak), šalátom a kúskami bagety – tá sa zíde na šťavu, ktorú zelenina pustí.  Je to lahôdka! Výborne chutia aj s dusenou ryžou.

Tip.  Špízy môžete namiesto pečenia v rúre ugrilovať na grilovacej panvici alebo grile.