Lahodný kuskus šalát s jemným kozím syrom a chrumkavými jadierkami granátového jablka je výbornou voľbou ak chcete potešiť svoju polovičku ľahkou večerou.

Kuskus šalát s kozím syrom, orechmi a granátovým jablkom

  1. Kuskus nasypeme do teplu vzdornej misky a zalejeme vriacim vývarom. Vývar môžeme použiť podľa chuti. Najvhodnejší je asi zeleninový. Ale použiť môžete aj čistú horúcu vodu. V tom prípade hotový „nasiaknutý“ či „napučaný“ kuskus výdatnejšie ochutíme olejom, soľou, citrónovou šťavou a zvolenými koreninami.
  2. Zaliaty kuskus ihneď prekryjeme tanierom alebo fóliou a dáme na teplé miesto (do deky alebo do mierne vyhriatej rúry). Počkáme 5-8 minút, potom odokryjeme a vidličkou našuchoríme.
  3. Z polovice granátového jablka vyberieme jadierka a dáme bokom. Rukolu si natrháme na väčšie kúsky. Olivový olej prešľaháme s citrónovou šťavu a melasou z granátového jablka (môžeme ju nahradiť šťavou, ktorú vytlačíme z druhej polovice jablka, prípadne citrónovou šťavou). Osolíme a okoreníme.
  4. Do pripraveného kuskusu pridáme rukolu, granátové jadierka, nadrobený syr a nahrubo nasekané vlašské orechy. Prelejeme zálievkou a zľahka premiešame. Hneď podávame, na tanieri ešte ozdobíme jadierkami a orechmi.
  5. Takýto kuskus šalát môžeme podávať ako prílohu, ale aj ako samostatné vegetariánske jedlo. Do kuskus šalátu však môžete primiešať aj opečené kuracie mäso alebo čokoľvek, čo sa vám do takéhoto šalátu hodí. Syr môžete použiť akýkoľvek biely a sypký, ktorý upravte len tak, že ho do kuskusu namrvíte.
  6. Z ovocia sa hodí napríklad aj na mesiačiky rozobratý grapefruit, alebo nakrájaná hruška a pod.