Svieži zemiakový šalát
Kuracie prsia v citrónovo-bylinkovej strúhanke a zemiakový šalát
Ela Kaslu | 385 receptov
- 4 kuracie prsia bez kosti a kože
- 1 šálka strúhanky
- 3 vajíčka
- ½ šálky hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku
- ½ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- pár lyžíc nasekaných čerstvých byliniek podľa chuti (napr. šalvia, tymián, oregano,…)
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 2 lyžice jemne strúhaného parmezánu
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej na vysmážanie
Svieži zemiakový šalát
- 1 kg malých šalátových zemiakov
- 2 šalotky
- soľ
- 250 ml kuracieho alebo hovädzieho vývaru
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 2 lyžice jablkového octu
- 1 lyžica zarovnaná soli
- 1 kávova lyžička mletého čierneho korenia
- 2 PL rastlinného oleja
- pažítka
Kto by nemiloval rezne! Jeden z našich tradičných nedeľných obedov spolu spolu so slepačou polievkou a zemiakovým šalátom dokáže zahriať pri srdiečku viac ako thajské kari. Tradície treba dodržiavať, ale niekedy nie je na škodu ich trošku oživiť. Pre zmenu vyskúšajte tieto chutné kuracie prsia obalené v bylinkovo-citrónovej strúhanke. Majonézový šalát vymeňte za jarný, sladkokyslý a doplňte ho čerstvou pažítkou.
Kuracie prsia v jarnom obale
Ak sa vám zvýši ochutená strúhanka, nevyhadzujte ju. Preložte ju do plastového vrecka alebo malej nádobky a zamrazte. Použite ju potom napr. na zapekané syrové cestoviny, alebo lasagne, ktoré touto strúhankou posypte pred zapečením. Tej chrumkavej kôrky nebudete mať dosť 🙂
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme osušíme a pozdĺžne rozkrojíme na 2 tenšie plátky. Ak treba, jemne naklepeme. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením z oboch strán.
- Pripravíme si trojobal: do jednej misky nasypeme hladkú múku, do druhej rozbijeme vajíčka a metličkou prešľaháme. V tretej zmiešame strúhanku, nastrúhaný parmezán, citrónovú kôru, nasekané bylinky a pretlačený cesnak.
- Kuracie plátky obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčkach a nakoniec v ochutenej strúhanke.
- V širokej panvici zohrejeme olej a rezne vysmážame z každej strany do zlata.
- Podávame so zemiakovým šalátom, prípadne aj s trochou listového šalátu.
- Zemiakový šalát je dobré urobiť deň dopredu aby sa uležal.
Zemiakový šalát:
- Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Dávame pozor, aby sa nerozvarili. Vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť tak, aby sme ich vedeli zobrať do ruky a ošúpať.
- Medzitým si pripravíme zálievku. V malom hrnci privedieme k varu vývar, pridáme najemno nasekanú šalotku, cukor, soľ, korenie a ocot. Povaríme 3-4 minúty a odstavíme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na polcentimentrové plátky. Vložíme do misky a ešte teplé ich prelejeme horúcou zálievkou. Nakoniec pridáme olej a opatrne premiešame. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom preložíme zakryté do chladničky odstáť na 2 hodiny ale najlepšie cez noc. Pred podávaním posypeme nasekanou pažítkou.
Náš tip – marináda z bieleho jogurtu
- Skúste kuracie rezne na noc naložiť do marinády z bieleho jogurtu: biely jogurt zmiešajte s pár kvapkami citrónovej šťavy a pretlačeným strúčikom cesnaku. Kuracie rezne vložte do igelitového vrecka, pridajte marinádu, vrecko uzatvorte a marinádu poriadne premiešajte s mäsom. Nechajte cez noc v chladničke. Na druhý deň len odstráňte prebytočný jogurt a postupujte podľa receptu. Mäso bude vďaka jogurtu krehkejšie a šťavnatejšie.