Nepoznám rodinu v ktorej by zemiakové placky neboli obľúbené. Každá rodina ich však robí trochu inak. U nás je obľúbený práve tento recept – kuracia pečienka v zemiakovej placke, ktorý si vychvaľuje nielen pánska časť rodiny. Ak sa zemiakovým plackám vyhýbate pre náročnosť na prípravu, naozaj nemusíte. Stačí len niekoho poprosiť aby oškrabal zemiaky a zvyšok už ide od ruky, jedna báseň.

Kuracia pečienka v zemiakovej placke

Postup
  1. Zemiaky očistíme a nastrúhame najemno, buď ručne alebo na kuchynskom robote. Ak púšťajú veľa vody, tekutinu aspoň sčasti odlejeme, vyhneme sa tak zbytočnému pridávaniu väčšieho množstva múky do nášho receptu.
  2. V miske si nastrúhané zemiaky, osolíme, pridáme vajce, cesnak, majoránku a hladkú múku. Cesto dobre premiešame. Konzistencia by mala byť tak akurát – ani riedke, ani husté.
  3. Ďalší, no veľmi dôležitý krok je nechať dostatočne rozpáliť panvicu s trochou oleja. Oleja použijeme len trochu, aby panvica bola lesklá, ale nechceme, aby placka v oleji plávala.
  4. Naberačkou naberieme cesto, vylejeme na panvicu a krúživými pohybmi cesto dnom naberačky rozotrieme po panvici. Placku necháme smažiť do tej doby, kým nebude zospodu zlatistá. Ak by sme s ňou chceli pohybovať skôr, mohla by sa nám potrhať. Potom placku otočíme a pečieme do zlatista aj z druhej strany.
  5. Takto vyprážame placky jednu po druhej, občas dolievame trochu oleja, aby panvica zostávala mastná.
  6. Ak sme šikovní, už pri smažení placiek môžeme kuracie pečienky nakrájať na malé kúsky, prípadne odstrániť malé blanky, ktoré ich spájajú.
  7. Na ďalšej panvici a kvapke oleja si ich opražíme do mäkka, pridáme cesnak, korenie, kečup, horčicu a worcesterskú omáčku. Všetko premiešame, aby sa chute spojili a môžeme dosoliť a ochutnať.
  8. Na tanieri placku servírujeme spolovice naplnenou pečienkou, ktorú druhou polovicou prekryjeme. Môžeme ešte navrch nastrúhať trochu tvrdého syra. Dobrú chuť.