Kulajda – jedinečná polievka, ktorá je pýchou českej kuchyne

... zasýti aj drevorubača :)

Ak sa radi prechádzate s košíkom po lese a ste vášnivý hubár, alebo ste od známych dostali pár čerstvých húb, neváhajte a pustite sa do prípravy tejto výbornej klasickej českej polievky. Kulajda je skutočne jedinečná polievka vďaka svojej špecifickej chuti.

Kulajda – polievka z lesa

Pravá juhočeská kulajda sa preslávila vďaka skutočne výbornej chuti, doplnenej hubami a smotanou, skutočne hustej konzistencie. My si ju však vieme spraviť po svojom – po slovensky! 🙂 Doplnili sme do receptu to, čo my máme radi a je na svete krásna biela polievočka. Použijeme smotanu na šľahanie, aby polievka mala krásnu plnú a krémovú chuť. Pre ľudí ktorí majú problémy s trávením laktózy je už dnes dostupná aj bezlaktózová verzia smotany na varenie a šľahanie, pokojne ňou možno nahradiť smotanu aj v tomto recepte.

Ingrediencie

Suroviny pre 4-5 osôb:

  • 2 plné lyžice masla
  • 2 plné lyžice hladkej múky
  • 3 väčšie zemiaky
  • 2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb (alebo 3 veľké hrste sušených)
  • 200 ml smotany min. 30% (výborná je aj bezlaktózová verzia)
  • 1 – 1 ½ litra vývaru (napr. zeleninový alebo slepačí)
  • menší zväzok čerstvého kôpru
  • 4-5 lyžíc octu (podľa chuti)
  • 2-3 lyžice kryštálového cukru (podľa chuti)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list
  • nové celé korenie

Tip: Ak nemáte po ruke čerstvé huby, použite v recepte sušené: na uvedené množstvo polievky budú stačiť 3 plné hrste sušených húb. Pred varením ich zalejte vriacou vodou a nechajte napučať 20-30 minút.

Poznámka : Výborným doplnkom kulajdy je aj vajíčko, ktoré si buď uvaríme v octovej vode ako stratené vajce, alebo do taniera môžeme vložiť aj varené vajíčko nahniličku.

 

Postup
  1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pripravíme ružovú zásmažku. Prilejeme horúci vývar a pomocou metličky dobre rozmiešame, aby nám nezostali hrudky.
  2. Vývar prilievame postupne podľa toho, akú hustú polievku chceme mať.Privedieme k varu a plameň stiahneme na minimum.
  3. Vložíme očistené nakrájané huby, bobkový list a nové korenie. Ososlíme a okoreníme. Povaríme na miernom ohni 15 minút.
  4. Potom pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky a opäť povaríme až kým nie sú zemiaky mäkké (cca 10-15 minút).
  5. Do polievky pomaličky a za stáleho miešania prilejeme šľahačkovú smotanu, cukor a najemno nasekaný kôpor, premiešame a necháme prevariť ešte pár minút. Nakoniec polievku odstavíme a vmiešame ocot podľa chuti.
  6. Podávame s dobrým domácim chlebom ozdobené najemno nasekaným kôprom.

 

Vyskúšajte aj:

gnocchi
Gnocchi s domácim pestom – za pár minút na stole

 

 

 

 

 

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami pripravenými pre vás:

banánová roládapečené kurajogurtová krémová polievka

Študovala som etnológiu, ale pracujem v administratíve. Sedavé zamestnanie striedam s pobytom v kuchyni, ktorú zbožnujem :) S manželom sme pred dvoma rokmi vymenili Bratislavu za dedinu a spolu so zlatým retrieverom Oskarom a kocúrom Semirom bývame v domčeku so záhradou, v ktorej rozhodne nebudeme sadiť tuje :) milujem varenie, fotografovanie, pobyt v záhrade, prechádzky, čítanie kníh a leňošenie s rodinou a priateľmi.