Kulajda – jedinečná polievka, ktorá je pýchou českej kuchyne
... zasýti aj drevorubača :)
Ingrediencie
Suroviny pre 4-5 osôb:
- 2 plné lyžice masla (teraz v zľave v letáku Billa)
- 2 plné lyžice hladkej múky
- 3 väčšie zemiaky (teraz v zľave v letáku Billa)
- 2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb (alebo 3 veľké hrste sušených)
- 200 ml smotany min. 30% (výborná je aj bezlaktózová verzia)
- 1 – 1 ½ litra vývaru (napr. zeleninový alebo slepačí)
- menší zväzok čerstvého kôpru
- 4-5 lyžíc octu (podľa chuti)
- 2-3 lyžice kryštálového cukru (podľa chuti)
- soľ
- mleté čierne korenie
- bobkový list
- nové celé korenie
Tip: Ak nemáte po ruke čerstvé huby, použite v recepte sušené: na uvedené množstvo polievky budú stačiť 3 plné hrste sušených húb. Pred varením ich zalejte vriacou vodou a nechajte napučať 20-30 minút.
Poznámka : Výborným doplnkom kulajdy je aj vajíčko, ktoré si buď uvaríme v octovej vode ako stratené vajce, alebo do taniera môžeme vložiť aj varené vajíčko nahniličku.
V Billa od 10. júna:

Ak sa radi prechádzate s košíkom po lese a ste vášnivý hubár, alebo ste od známych dostali pár čerstvých húb, neváhajte a pustite sa do prípravy tejto výbornej klasickej českej polievky. Kulajda je skutočne jedinečná polievka vďaka svojej špecifickej chuti.
Ako sa hovorí – polievka je grunt. Častokrát nahradí aj hlavné jedlo 🙂
Kulajda – polievka z lesa
Pravá juhočeská kulajda sa preslávila vďaka skutočne výbornej chuti, doplnenej hubami a smotanou, skutočne hustej konzistencie. My si ju však vieme spraviť po svojom – po slovensky! 🙂 Doplnili sme do receptu to, čo my máme radi a je na svete krásna biela polievočka. Použijeme smotanu na šľahanie, aby polievka mala krásnu plnú a krémovú chuť. Pre ľudí ktorí majú problémy s trávením laktózy je už dnes dostupná aj bezlaktózová verzia smotany na varenie a šľahanie, pokojne ňou možno nahradiť smotanu aj v tomto recepte.
- V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pripravíme ružovú zásmažku. Prilejeme horúci vývar a pomocou metličky dobre rozmiešame, aby nám nezostali hrudky.
- Vývar prilievame postupne podľa toho, akú hustú polievku chceme mať.Privedieme k varu a plameň stiahneme na minimum.
- Vložíme očistené nakrájané huby, bobkový list a nové korenie. Ososlíme a okoreníme. Povaríme na miernom ohni 15 minút.
- Potom pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky a opäť povaríme až kým nie sú zemiaky mäkké (cca 10-15 minút).
- Do polievky pomaličky a za stáleho miešania prilejeme šľahačkovú smotanu, cukor a najemno nasekaný kôpor, premiešame a necháme prevariť ešte pár minút. Nakoniec polievku odstavíme a vmiešame ocot podľa chuti.
- Podávame s dobrým domácim chlebom ozdobené najemno nasekaným kôprom.
Články z nášho magazínu o potravinách:
Čo je ketóza a populárna keto diéta? |
Ako nalákať vaše dieťa na zdravé stravovanie? |
![]() |
![]() |
V poslednom čase ste sa určite stretli s pojmom “keto diéta”. Aká je skvelá, ako rýchlo funguje a koľko z nej schudnete. Viete však aj to, o čo sa vlastne jedná? | Malé deti sú veľmi vyberavé. Niektoré nezjedia cestoviny, iné ryžu, ďalšie zase nedá do úst ovocie a zeleninu. Vy ale chcete, aby bolo zdravé a podľa toho sa aj stravovalo. Ako to ale docieliť? |
Súvisiace recepty

Minestrónka s paradajkami, fazuľou a slaninkou
