Krtkova torta – fantastický dezert v “kvetináčoch”

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na približne 20 pohárikov (250 ml)

Na korpus s priemerom 25 cm:

  • 1 bal. prášku do pečiva
  • štipka soli
  • Na krém:

    min. 33 %

  • 100 g práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru (20 g)
  • 250 g roztierateľného tvarohu
  • 170 g hustej kyslej smotany
  • 60 g horkej čokolády
  • 4-5 banánov
  • Na ozdobu:

    • stonky čerstvej mäty alebo medovky
    • želé cukríky v podobe dážďoviek
    • jednorazové papierové poháriky
    Ingrediencie

    Na približne 20 pohárikov (250 ml)

    Na korpus s priemerom 25 cm:

  • 1 bal. prášku do pečiva
  • štipka soli
  • Na krém:

    min. 33 %

  • 100 g práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru (20 g)
  • 250 g roztierateľného tvarohu
  • 170 g hustej kyslej smotany
  • 60 g horkej čokolády
  • 4-5 banánov
  • Na ozdobu:

    • stonky čerstvej mäty alebo medovky
    • želé cukríky v podobe dážďoviek
    • jednorazové papierové poháriky

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Krtkova torta - lahodný tvarohovo-smotanový krém s čokoládou, kakaová piškóta a banány. Kombinácia, ktorej žiadne dieťa, ale ani dospelý neodolá. Na detskú párty skúste nabudúce pripraviť podobné jedlé kvetináče, uvidíte, že zabodujete nielen u detí. Plnka a banány sú ukryté pod vrstvou „hliny“, v podobe rozmrvenej kakaovej piškóty. Ako „rastlinku“ použite kúsok čerstvej bylinky, alebo jedlého kvietka, výborná je napr. mäta, medovka, harmanček, ...no a v zdravej a výživnej pôde nesmú chýbať dážďovky, takže pokojne jednu kyslú žížalku v podobe cukríka zapichnite do kvetináča 😉

    Krtkova torta so "žížalkami" 🙂

    Postup:

    1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Dno okrúhlej formy na pečenie vystelieme papierom a boky aj papier vymastíme maslom.
    2. Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s 90 g cukru do hustej peny. Potom zašľaháme olej a mlieko. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha, potom pridáme zvyšných 90 g cukru a vyšľaháme do hustého lesklého snehu.
    3. Múku preosejeme s kakaom a práškom do pečiva. Túto zmes opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty.  Potom opatrne, pomocou stierky zamiešame do cesta sneh.
    4. Nadýchané cesto vylejeme do pripravenej formy (ak máme formu s odpínacím dnom, radšej ju zvonka obaľte hliníkovou fóliou-predídete tak kvapkaniu roztopeného masla na dno rúry). Pečieme 40-50 minút, otestujeme drevenou špajľou. Korpus necháme chvíľu schladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
    5. Pri kréme je dôležité aby mascarpone a šľahačka boli vychladené na rovnakú teplotou. Preto ich treba skladovať  minimálne 12 hodín spolu v chladničke na najchladnejšom mieste. Mascarpone, šľahačku, cukor  a vanilkový cukor šľaháme na nižších otáčkach približne 1 minútu. Potom zvýšime otáčky a šľaháme cca 2 minúty, kým nezískame pevný hladký krém. Do tohto krému na striedačku po lyžiciach zašľahávame smotanu a tvaroh. Do krému najemno nastrúhame čokoládu a rýchlo zamiešame.
    6. Vychladnutý korpus si nadrobíme najemno. Banány nakrájame na kolieska. Na dno pohárikov nasypeme rozmrvenú piškótu, pridáme krém a banány. Takto vrstvíme až po okraj pohárov, poslednú vrstvu piškóty sa snažíme navrstviť do mierneho kopčeka, aby sme dostali podobu kvetináča plného hliny.
    7. Do takto pripravených „kvetináčov“ napicháme stonky čerstvej mäty a do „hliny“ zapichneme želé dážďovku. Poháriky dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc.  Tesne pred servírovaním môžeme pridať menovky akú rastlinku v kvetináči pestujeme a Krtkova torta je pripravená na maškrtenie 🙂

    Náš tip:

    Rozpis surovín je približný, ak vám zvýši korpus a krém, urobte z nich „cake pops“, populárne koláčiky na špajdli. Jednoducho zvyšný korpus spojte s troškou krému, a vyformujte z neho guličky, ktoré napichnite na špajdle a namočte v roztopenej čokoláde. Môžete ich posypať cukrovými ozdobami. Nechajte stuhnúť v chladničke.