Gaštanová krémová polievka? Sem s ňou. Je nielen chutná, ale aj výživná. Okrem toho v tomto sychravom období aj primerane zahreje. Tak čo, dostali ste chuť?

Gaštanová krémová polievka je ako jeseň zhmotnená do jedla. Veď čo už by bolo toto ročné obdobie bez gaštanov? Ich zbieranie a vôňa rozliehajúca sa po námestiach je pre nás už neodmysliteľnou súčasťou kolobehu roka.

Gaštanová krémová polievka – ako na to?

Recept vám postačí na 4 až 5 porcií.

Postup
  1. Posekáme zeler, mrkvu a cibuľku na malé kúsky a rozmixujeme v mixéri.
  2. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme rozmixované suroviny. Povaríme asi 10 minút.
  3. Pridáme gaštany, vývar, vňaťku klinčeky a bobkový list. Privedieme k varu a varíme asi 35 minút.
  4. Vyberieme bobkový list, potom polievku po malých dávkach rozmixujeme.
  5. Pomixovanú zmes zmiešame so smotanou, pridáme soľ, korenie a privedieme k varu. Odstavíme a podávame ozdobené kúskom petržlenovej vňate.

Čím sú gaštany výnimočné?

  • Jeden zdravý dospelý gaštanový strom dokáže poskytnúť až 150 kg plodov. 
  • Tieto stromy patria medzi najstaršie dreviny na Zemi – ich pôvod siaha až do doby bronzovej. 
  • Niekedy sa gaštanu jedlému hovorilo aj „chlebový strom“, v časoch hladomoru totiž slúžili ako náhrada za zemiaky a obilniny.

Gaštany sú napriek všeobecnému presvedčeniu vhodné aj pri diéte. Obsahujú totiž iba 3 percentá tuku. Okrem toho, neobsahujú žiaden lepok a preto sa ich nemusíte báť ani keď trpíte celiakiou.