Jarná cibuľka je jednou z prvých plodín, ktoré zberáme po zime zo záhradky. Sladučká a chrumkavá je určite najlepšia s maslovým chlebom. Mladá cibuľka má však oveľa väčší potenciál. Skúste ju napr. zapiecť v rúre so strúhaným parmezánom, alebo opiecť na grile – budete prekvapení, koľko sladkej a úžasnej chuti sa v tejto nenápadnej zelenine skrýva.  My vám prinášame recept na superzelenú polievku, kde hrá jarná cibuľka prvé husle.  Na rozdiel od mnohých krémových polievok, naša krémová hrášková polievka sa zaobíde bez smotany a na chuti jej to vôbec neuberie.

Krémová hrášková polievka

Postup
  1. V hrnci si rozpustíme maslo s olivovým olejom. Pridáme bielu časť nakrájanej mladej cibule a strúčiky cesnaku, nakrájané nahrubo. Na slabom ohni dusíme približne 5-10 minút. Potom pridáme bobkový list, zelené časti cibule, osolíme a okoreníme. Podusíme ďalších 5 minút. Nakoniec pridáme nakrájanú cuketu, hrášok a zalejeme vývarom. Privedieme k varu a povaríme domäkka, približne 10 minút. Polievku odstavíme, vyberieme bobkový list a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.
  2. Rozmixovanú polievku vrátime ešte na pár minút na oheň a necháme prevariť.  Dochutíme ešte citrónovou šťavou, ak treba dosolíme a okoreníme. Polievku môžeme na tanieri zjemniť lyžicou kyslej smotany a troškou strúhaného parmezánu. Podávame s opečenou bagetkou, ktorú potrieme mätovým pestom, alebo si pesto pridáme priamo do polievky.
  3. Príprava pesta – do food processora alebo mixéra vložíme otrhané lístky z mäty,  nalámaný alebo nastrúhaný syr, pridáme oriešky – tie môžeme predtým nasucho opražiť, budú mať lepšiu chuť – a trochu oleja.  Všetko spolu premixujeme, môžeme pesto rozmixovať úplne najemno, ale v polievke sa bude lepšie vynímať hrubšia štruktúra.  Podľa potreby prilievame olej a mixujeme do požadovanej konzistencie. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.