Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Čas prípravy: 30 minút/4 porcie

  • ½ hlávky karfiolu Romanesco
  • ½ hlávky brokolice
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • zeleninový vývar alebo voda
  • soľ
  • 150 ml smotany na varenie (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 PL masla
  • muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie

Vrstva 1

Krémová brokolicová polievka s romanesco

Kulinárium Redakcia | 54 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
brokolicová polievka
Ingrediencie

Čas prípravy: 30 minút/4 porcie

  • ½ hlávky karfiolu Romanesco
  • ½ hlávky brokolice
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • zeleninový vývar alebo voda
  • soľ
  • 150 ml smotany na varenie (hľadajte v letáku BILLA)
  • 2 PL masla
  • muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie

Výborná krémová brokolicová polievka obohatená o orieškovú chuť rímskej brokolice – Romanesco. Romanesco je jedna veľká záhada. Pestuje sa podobne ako brokolica, no vzhľadom pripomína karfiol. Pre Talianov je to rímska brokolica, pre nás zas vežatý karfiol. Chutí jemne orieškovo, má však kapustovitý pôvod. Napriek zľahka mätúcej vizitke majú aspoň v jednej veci všetci jasno – že krajšej zeleniny na svete niet.

Krémová brokolicová polievka s Romanesco

V každom súste sa totiž okrem vysokého podielu vitamínu C a ďalších hodnotných živín skrýva nečakaná lekcia prírodnej geometrie. Čudesný zeleninový hybrid je pôvabnou ukážkou fraktálov, útvarov s pravidelne sa opakujúcou štruktúrou, aké vídame napríklad na snehových vločkách či papradi. Romanesco tak neprestáva fascinovať: matematikov, botanikov a v neposlednom rade gastronomických pôžitkárov, ktorí si popri tradičných gurmánskych kvalitách potrpia aj na estetické vyznenie jedla. Tak najedzte sa zdravo, chutne a krásne!

Viac receptov s farbami a chuťami jesene nájdete v časopise Kulinarium jeseň/2018, ktorý dostanete kúpiť v predajniach Billa.

 

Postup
  1. Brokolicu aj karfiol Romanesco umyte, rozoberte na menšie ružičky a dajte do hrnca.
  2. Pridajte očistené a nadrobno nakrájané zemiaky, zalejte vývarom alebo vodou, osoľte a nechajte variť.
  3. Prilejte sladkú smotanu, pridajte kúsok masla, muškátový oriešok, osoľte a podľa potreby dochuťte korením. Na záver ozdobte nadrobno nakrájanou brokolicou a karfiolom.
  4. TIP: Ak chcete sýtejšiu verziu, polievku podávajte s nastrúhaným syrom alebo krutónmi.

Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete mnoho ďalších skvelých receptov. Tak na čo čakáte?