Výborná krémová brokolicová polievka obohatená o orieškovú chuť rímskej brokolice – Romanesco. Romanesco je jedna veľká záhada. Pestuje sa podobne ako brokolica, no vzhľadom pripomína karfiol. Pre Talianov je to rímska brokolica, pre nás zas vežatý karfiol. Chutí jemne orieškovo, má však kapustovitý pôvod. Napriek zľahka mätúcej vizitke majú aspoň v jednej veci všetci jasno – že krajšej zeleniny na svete niet.

Brokolicová polievka s Romanesco

V každom súste sa totiž okrem vysokého podielu vitamínu C a ďalších hodnotných živín skrýva nečakaná lekcia prírodnej geometrie. Čudesný zeleninový hybrid je pôvabnou ukážkou fraktálov, útvarov s pravidelne sa opakujúcou štruktúrou, aké vídame napríklad na snehových vločkách či papradi. Romanesco tak neprestáva fascinovať: matematikov, botanikov a v neposlednom rade gastronomických pôžitkárov, ktorí si popri tradičných gurmánskych kvalitách potrpia aj na estetické vyznenie jedla. Tak najedzte sa zdravo, chutne a krásne!

Viac receptov s farbami a chuťami jesene nájdete v časopise Kulinarium jeseň/2018, ktorý dostanete kúpiť v predajniach Billa.

 

Postup
  1. Brokolicu aj karfiol Romanesco umyte, rozoberte na menšie ružičky a dajte do hrnca.
  2. Pridajte očistené a nadrobno nakrájané zemiaky, zalejte vývarom alebo vodou, osoľte a nechajte variť.
  3. Prilejte sladkú smotanu, pridajte kúsok masla, muškátový oriešok, osoľte a podľa potreby dochuťte korením. Na záver ozdobte nadrobno nakrájanou brokolicou a karfiolom.
  4. TIP: Ak chcete sýtejšiu verziu, polievku podávajte s nastrúhaným syrom alebo krutónmi.