Krémové polievky sú všeobecne veľmi obľúbené. Určite aj preto, že ich príprava nie je časovo veľmi náročná a dajú sa pripraviť z takmer každého druhu zeleniny. Veď je to také jednoduché – zoberiete kúsok zeleniny, povaríte s vývarom, rozmixujte a zjemníte smotanou. Zvládne to aj úplny začiatočník vo varení.  Jedna z mojich najobľúbenejších je brokolicová. Je hotová veľmi rýchlo, pretože príliš dlhé varenie brokolici nesvedčí – stráca hodnotné živiny a aj sviežu farbu. Namiesto smotany ju varím s mliekom, je potom oveľa ľahšia. Ak hľadáte nový nápad na jarnú sviežu polievku, ponúkam vám svoj recept na túto ľahkú brokolicovú, oživenú čerstvým syrom a chrumkavými semienkami.

Brokolicová polievka – zvládne ju aj začiatočník

Postup
  1. Brokolicu rozdelíme na jednotlivé ružice, hlúbik oddelíme, ošúpeme a spolu  s väčšími  stonkami nakrájame na menšie kúsky.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masle a olivovom oleji  spolu s nakrájanými stonkami brokolice. Tie potrebujú dlhší čas ako hlavičky, aby boli uvarené. Restujeme 5-10  minút.  Ochutíme mletým muškátovým orieškom a ešte minútu restujeme.
  3. Potom pridáme ružičky brokolice, zalejeme vývarom, mliekom a privedieme k varu. Teplotu znížime, napoly zakryjeme pokrievkou a varíme 8-10 minút. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ak chceme zaujímavejšiu štruktúru, pred mixovaním odoberieme z polievky 3-4 naberačky, zvyšok rozmixujeme. Potom do polievky vrátime kúsky nerozmixovanej zeleniny. Alebo si z polievky vyberieme pekné malé kúsky brokolice, ktorými polievku na záver len ozdobíme.
  4. Zmes semienok nasucho opečieme na panvici dozlata, pozor aby sa nespálili.
  5. Horúcu polievku podávame s nadrobeným syrom a opečenými semienkami. Ak chcete polievku výdatnejšiu, podávajte ju s chlebovými krutónmi.