Krémová brokolicová polievka s kozím syrom

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na 6-8 porcií:

  • 2 väčšie  hlávky brokolice (cca 1 kg)
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • soľ, mleté  čierne korenie
  • ¼ lyžičky mletého
  • muškátového orieška

  • 50 g masla
  • 2 lyžice olivového
  • oleja

  • 100 g mäkkého kozieho alebo ovčieho syra
  • zmes nasucho opečených semienok – plátky mandlí, sezamu a slnečnice
  • Ingrediencie

    Na 6-8 porcií:

  • 2 väčšie  hlávky brokolice (cca 1 kg)
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • soľ, mleté  čierne korenie
  • ¼ lyžičky mletého
  • muškátového orieška

  • 50 g masla
  • 2 lyžice olivového
  • oleja

  • 100 g mäkkého kozieho alebo ovčieho syra
  • zmes nasucho opečených semienok – plátky mandlí, sezamu a slnečnice
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Krémové polievky sú všeobecne veľmi obľúbené. Určite aj preto, že ich príprava nie je časovo veľmi náročná a dajú sa pripraviť z takmer každého druhu zeleniny a zvládne to aj úplný začiatočník vo varení.  Jedna z mojich najobľúbenejších je brokolicová polievka. Je hotová veľmi rýchlo, pretože príliš dlhé varenie brokolici nesvedčí – stráca hodnotné živiny a aj sviežu farbu. Namiesto smotany ju varím s mliekom, je potom oveľa ľahšia. Ak hľadáte nový nápad na jarnú sviežu polievku, ponúkam vám svoj recept na túto ľahkú brokolicovú, oživenú čerstvým syrom a chrumkavými semienkami.

    Brokolicová polievka - zvládne ju aj začiatočník

    Postup:

    1. Brokolicu rozdelíme na jednotlivé ružice, hlúbik oddelíme, ošúpeme a spolu  s väčšími  stonkami nakrájame na menšie kúsky.
    2. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masle a olivovom oleji  spolu s nakrájanými stonkami brokolice. Tie potrebujú dlhší čas ako hlavičky, aby boli uvarené. Restujeme 5-10  minút.  Ochutíme mletým muškátovým orieškom a ešte minútu restujeme.
    3. Potom pridáme ružičky brokolice, zalejeme vývarom, mliekom a privedieme k varu. Teplotu znížime, napoly zakryjeme pokrievkou a varíme 8-10 minút. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ak chceme zaujímavejšiu štruktúru, pred mixovaním odoberieme z polievky 3-4 naberačky, zvyšok rozmixujeme. Potom do polievky vrátime kúsky nerozmixovanej zeleniny. Alebo si z polievky vyberieme pekné malé kúsky brokolice, ktorými polievku na záver len ozdobíme.
    4. Zmes semienok nasucho opečieme na panvici dozlata, pozor aby sa nespálili.
    5. Horúcu polievku podávame s nadrobeným syrom a opečenými semienkami. Ak chcete polievku výdatnejšiu, podávajte ju s chlebovými krutónmi.